Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dennis Gratz stao u zaštitu klubova u dugovima

gratz

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije, uputio je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, kojim traži izmjenu člana 4. ovog Zakona, a kojim se rok za podnošenje zahtjeva za zaključivanje sporazuma koji je istekao produžava do 31.12.2020. godine. Gratz je pozdravio i prijedlog Slađana Ilića u Domu naroda Parlamenta Federacije za produženje perioda kojim se obuhvata širi vremenski period nastanka dugovanja, ali da je za ovo pitanje važnije produženje rokova za podnošenje zahtjeva koji je prema trenutnom zakonskom rješenju istekao.

“Postoje pozitivne građanske inicijative, ulagači i entuzijasti koji su pokazali spremnost, predočili planove širom zemlje za rješavanje nagomilanih problema brojnih sportskih kolektiva. Prema mojim informacijama Velež, Željezničar i Sarajevo su ušli u ovaj proces, neki su ga i okončali, te smatram da šansu trebaju dobiti i oni koji su kaskali, što zbog političkih pritisaka, što zbog manjka sposobnosti ranije ili trenutne uprave. Konačno, blokirani računi sportskih kolektiva rezultiraju sa neprijavljenim prometom, poslovanjem u gotovini po klubovima, što svakako nije u interesu države i zakona”, kazao je Gratz.

“Vjerujem da bi ovakva prilika, odnosno produženje postavljenih rokova za podnošenje zahtjeva, otvorilo vrata za promjenu pristupa radu u brojnim sportskim kolektivima, te im dala šansu da opstanu i sačuvaju tradiciju, što zbog zajednice, navijača, ali i zbog gradova iz kojih dolaze čiji su oni simboli. Istovremeno, važno je da osiguramo da svi imaju jednak i fer tretman u tom procesu. Moramo zaštititi imena Slobode, Čelika i Jedinstva, kao i svih drugih, te ovo treba biti samo jedna tačka u radu zajednice da se njihov rad obnovi i učini samoodrživim, samim tim i privlačnim za postepeni izlazak javnih preduzeća i javnih para iz profesionalnog sporta, te stavljanje fokusa na razvoj omladinskih pogona, amaterskog sporta, kao i manje popularnih sportskih disciplina uz pomoć države. Također, izmjenom ćemo osigurati da klubovi nastupaju u evropskim takmičenjima bez pritisaka, posebno onih koji se tiču ograničenja za međunarodne licence zbog dugova prema državi”, napomenuo je Dennis Gratz.

“Predloženom izmjenom zakona, Poreska uprava FBiH će moći ostvariti više prihoda s obzirom da će i preostali sportski kolektivi imati priliku da reprogramiraju i izmire svoje dugovanja i tako direktno doprinesu budžetu FBiH u višemilionskom iznosu. S druge strane, građani će na raspolaganju imati stabilne sportske kolektive kao korisnici njihovih usluga ili zaposlenici koji trenutno ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu ili penziju”, zaključio je Dennis Gratz.