Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dešavanja u Višegradu poruka žrtvama da tamo za njih nema mjesta”

BiH

cetnici

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ogorčeni su činjenicom da nakon etničkog čišćenja, progona civila, masovnog silovanja i genocida počinjenog u Višegradu tokom rata u Bosni i Hercegovini, dvije decenije kasnije eho govora mržnje i počinjenih zločina 1992. godine se ponovo osjetio tokom napada pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na reporterku televizije N1 Adisu Ibrahimović i kamermana Alena Skorupana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sloboda okupljanja te govora je utemeljena potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Međutim, način na koji fašističke i ekstremističke grupe koriste ta prava su prevazišle pravne granice te sigurnost života građana Bosne i Hercegovine koji pokušavaju da profesionalno obave svoj posao.

“Ovaj napad je poslao jasnu poruku medijskim kućama, ali i žrtvama, i po ko zna koji put dato nam je do znanja da u Višegradu nemamo mjesta i ako želimo da ga posjetimo da se pripremimo na napad ili čak nešto gore”, navodi se u saopćenju koje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrneica i Žepa.