Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset posto stanovništa u BiH poznaje nekoga ko je LGBT

BiH

lgbt

Nacionalni demokratski institut (NDI) proveo je ranije ove godine regionalno istraživanje o pitanjima u vezi s lezbijkama, gej, biseksualnim, transrodnim osobama (LGBT) na zapadnom Balkanu koje je obuhvatilo šest država (Srbija, Makedonija, BiH, Kosovo, Albanija i Crna Gora), a rađeno je s općom populacijom, LGBT zajednicom i fokus grupama.

Voditelj istraživanja Marko Ivković iz NDI Srbije prezentirao je danas u Sarajevu najvažnije podatke iz istraživanja s fokusom na BiH te je konstatirano da u BiH samo deset posto stanovništva osobno poznaje nekoga koje je LGBT.

[yuzo_related]

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo određenu mjeru podrške za prava LGBT osoba među mladim, obrazovanim i urbanim ispitanicima, iako većina ispitanika ne vjeruje da te osobe trebaju živjeti otvorene, jednake živote.

U skladu s uzorkom LGBT osoba u anketi, tri od četiri LGBT osobe su bile izložene psihološkom zlostavljanju i verbalnom uznemiravanju, jedna od četiri je pretrpjela fizičko nasilje, a jedna od dvije doživjela je diskiminaciju u školi, na poslu ili na nekom drugom mjestu zbog svoje seksualne orijentacije i/li rodnog identiteta. Opća populacija primjećuje diskriminaciju i nasilje nad LGBT građanima kao mnogo manje frekventnu i rasprostranjenu.

Istraživanje otkriva niske nivoe znanja među općom populacijom o grupama koje uključuju lejzbejsku, gej, biseksualnu i transrodnu zajednicu i, prema tome, visoki nivo otpora dodjeljivanju jednakih prava i prilika na osnovu seksualne i/li rodne orijentacije.

Istovremeno, ispitanici su poricali postojanje fizičkog nasilja nad LGBT članovima društva. Za pojedine demografske skupine, među kojima su mladi i urbanizirani građani, pokazalo se rastuće, još probno prihvaćanje tih osoba.

Prezentacija istraživanja upriličena je na sesiji koju organizira Sarajevski otvoreni centar u okviru Matra programa Ambasade Kraljevine Holandije u BiH. Uvodničari tih sesija su gosti iz BiH i regije koji se na različite načine bave LGBT temama kroz terapiju, praksu i aktivizam.