BiH

tužilaštvo ks

Detalji optužnice: Kako su Amer i Edib “vedrili i oblačili” sarajevskim zatvorom

21/07/2022

Optuženi su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Amera Softića, bivšeg direktora Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo i Ediba Termiza, bivšeg zapovjednika zatvorske straže.

Optuženi su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Terete se da su od marta 2016. do maja 2017. godine kao saivršioci u svojstvu službenih osoba vršili nezakonito činovanje zatvorske policije.

Edib Termiz je vršeći dužnost zapovjednika zatvorske straže po ovlaštenju direktora Amera Softića, podnosio prijedloge za unaprjeđenje zatvorskih stražara, nakon čega je optuženi Softić znajući da predloženi kandidati ne ispunjavaju uvjete, donio i potpisao šest rješenja o njihovom unaprjeđenju u viši čin. Tako su nezakonito dodijelili više činove i šestorici zatvorskih stražara omogućili korist. Optuženi Softić tereti i za unaprjeđenje Ediba Termiza također suprotno Uredbi o oznaci i znački, uniformi, službenim zvanjima i oznakama zatvorske policije – straže.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu zabranu vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije optuženima u trajanju od 2 godine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 26 svjedoka i izvođenje više od 50 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.