Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Devet godina od stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave

godisnjica bjelave

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena deveta godišnjica njihove smrti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

“Ovo je najveća tragedija koja se desila nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i svaki normalan čovjek je osjetljiv na stradanje nedužne djece. Tužan je ovo trenutak kako za našu ustanovu tako i za cijelu zajednicu i iskreno se nadam da se ovakva tragedija nikada više nikome neće desiti”, istakao je direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević.

godisnjica bjelave2

Ovom prilikom se prisjetio tog tragičnog jutra, kad ga je u prostorijama doma dočekala sablasna tišina.

“Iako je prošlo devet godina, bol i tuga u našim srcima još ne jenjava. Te naše drage bebe su stradale od posljedica požara i taj tragičan događaj na nas sve koji smo radili s njima ostavlja trag. Nadali smo se da ćemo ih jednog dana ispraćati u školu, s njima raditi zadaće, biti im na svadbi, ali nažalost to se nije desilo, jer njih više nema. Taj strašni događaj nas i danas opominje i upozorava da stalno vodimo računa o bezbjednosti naše djece, jer su oni naš jedini prioritet”, vidno potresen rekao je direktor Đurđević.

U emotivnom obraćanju novinarima ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović je kazala da obilježavanje godišnjice ovog događaja svaki put budi najdublja ljudska osjećanja tuge, bola i žaljenja, ali da je ujedno i opomena da se ova tragedija ne smije ponoviti.

godisnjica bjelave1

Najavila je da će u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite organizirati obuku za spašavanje od požara i nesreća za sve one koji rade u javnim ustanovama Dječijeg doma Bjelave, Nahoreva i Gerontološkog centra.

“O emocijama je u ovom trenutku jako teško govoriti, posebno jer se radi o dječici koja nisu imala svoju obitelj”, kazala je predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i naglasila kako je vrlo važno da cjelokupno društvo nastavi voditi računa o djeci koja su smještena u Domu Bjelave.

Cvijeće su na spomen-obilježje i malene mezare tragično stadalih beba položile delegacije Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, Općine Centar, “Pokopa”, Centra za socijalni rad kao i uposlenici i djeca iz Dječijeg doma Bjelave.