Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Ima li u Kantonu Sarajevo strategije obrazovanja?

BiH

vlada-ks-konakovic
Vlada KS

Demokratska fronta Kantona Sarajevo postavila je danas pitanje ima li na vidiku “Strategije obrazovanja i nauke 2017- 2022 u Kantonu Sarajevo”.

Kako se navodi u saopćenju iz ove stranke, kao “grom iz vedra neba” ih je pogodila vijest da je upis na fakultete Univerzteta u Sarajevu prepolovljen spram planiranog.

– Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, ovakvu situaciju opravdao je, demografskim promjenama, migracijama, promjenom sistema školovanja u devetogodišnje. I jednom rečenicom opisao svu nebrigu i neplanski rad Vlade u kojoj je ministar. Umjesto brigom o mladima, ekonomijom, zadržavanju mladih vlada se bavi samom sobom, posebno se ovo odnosi na premiijera Konakovića koji ovih dana umjesto rješavanja gorućih problema Kantona, bavi se širenjem dezinformacija o njegovoj smjeni zbog unutarstranačkih sukoba u vezi sa izještajem o KJKP Vodovod i kanalizacije – navodi se u saopćenju.

Iz DF-a, također, navode da se vlast ne obazire ni na “nasilno i političko podčinjavanje fakulteta u Kantonu Sarajevo, kojih smo svjedoci poslijednjih mjeseci na Medicinskom fakultetu”, na kojem je smijenjena dekanesa Hadžović – Džuvo.

Podsjećaju da je Vlada Kantona Sarajevo još u septembru prošle godine krenula u izradu ”Strategije obrazovanja i nauke u periodu 2017 – 2022” godina.

– Strategija je planirana biti gotova i usvojena u martu ove godine, međutim istoimene nema ni na vidiku iako je školska godina pred vratima. Ovo je ujedno još jedan pokazatelj nezainteresovanosti i nesposobnosti Vlade da se brine o jednom o najvažnijem segmentu društva – saopćeno je iz Demokratske fronte.