Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Izjave Vučića ne doprinose stavranju povoljnog političkog ambijenta

BiH

vucic

Izjave premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića koje je u Davosu dao nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ne doprinose stvaranju povoljnog političkog ambijenta u BiH, smatraju u Demokratskoj fronti (DF).

– Vučić umjesto da stvari nazove pravim imenom, čak i u Davosu koristi priliku da sankcije Dodiku prikaže kao odnos Bošnjaka i Srba u BiH, te najavljuje da će raditi na smirivanju tenzija između ova dva naroda – pojašnjeno je u saopćenju DF-a.

Istaknuli su da Dodika nisu sankcionirali Bošnjaci, niti su sankcionirani Srbi kao narod, niti Republika Srpska, nego je sankcioniran jedan čovjek, imenom i prezimenom Milorad Dodik, na funkciji predsjednika RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog antidejtonskih aktivnosti.

– Sankcije Dodiku su rezultat temeljite političke analize SAD i zemalja Vijeća za implementaciju mira, kojom je argumentirano ustanovljeno da je on prekršio Daytonski sporazum, a ne politička odmazda Bošnjaka – saopćeno je danas iz Služba za odnose s medijima Demokratske fronte.