DF: Izmjene Zakona o Ustavnom sudu antidejtonske

komsic

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) na današnjoj sjednici osudilo je dogovor predsjednika Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića, o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, ocjenivši to antidejtonskim djelovanjem, saopćeno je iz te stranke.

– Ovim zakonom bi se urušila jedina instituciju koja bi mogla, već toliko puta najavljeni referendum o odcjepljenju Republike Srpske proglasiti nelegalnim i neustavnim – zaključeno je na sjednici.

Demokratska fronta poručuje da će sama i s blokom lijevo – građanski orijentiranih stranaka, nevladinih organizacija i građana učiniti sve na stvaranju antinacionalističkog bloka koji, kako su istakli, vodi u raspad zemlje i ekonomsku propast.

Predsjedništvo DF-a danas je informirano i o dosadašnjim rezultatima Radne grupe koja se bavi pripremama unutarstarnačkih izbora i reevidencijom članstva. Odlučni su, kažu, da uz kadrovska osvježenja na svim nivoima organizacije stranke, vrate autoritet i ugled stranke u skladu s programskim stremljenjima.

Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o radu Pregovaračkog tima DF-a, s konstatacijom da su, bez obzira na pojedinačne slučajeve ”prebjega” i ”prodanog autoriteta stranke” od pojedinaca, do kraja otvoreno i kooperativno s drugim lijevo – građanskim strankama ovu postizbornu ”utakmicu” do kraja odigrali fer i korektno, saopćeno je iz DF-a.