DF: Jasno je ko mora donijeti odluku o dolasku Erdogana

Zeljko Komsic 2

Povodom najava održavanja predizbornog mitinga AK partije Turske i posjete Predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu i Bosni i Hercegovini Demokratska fronta objavila je saopštenje za javnost u kojem se navodi:

“Bosna i Hercegovina je suverena država i takva treba da ostane. Suverenitet je po definiciji potpuna vlast države ili naroda na vlastitu teritoriju. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije vlasti koje su po Ustavu zadužene za vođenje vanjske politike.

Demokratska fronta smatra da institucije Bosne i Hercegovine moraju donijeti prethodnu odluku da li će dozvoliti eventualno održavanje predizbornog mitinga AK partije Turske i Recepa Tayyipa Erdogana koji se nezvanično najavljuje za 20. maj tekuće godine u Olimpijskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu. Također smatramo da institucije Bosne i Hercegovine na istovjetan način moraju postupati i u svakom sličnom slučaju, te da se bez prethodne pozitivne odluke institucija Bosne i Hercegovine politički skupovi stranih političkih ličnosti i organizacija ne mogu održavati na našem teritoriju.

Također, zbog silnih medijskih “nagađanja” smatramo da javnost u Bosni i Hercegovini i građani Sarajeva moraju dobiti odgovore ko je organizator najavljenog predizbornog skupa i da li je na navedenom skupu planirano učešće domaćih javnih ili političkih ličnosti.

I pored neupitnog prijateljstva Republike Turske i Bosne i Hercegovine, smatramo da niti jedna nevladina organizacija, kao ni bilo koja politička stranka ili ličnost iz Bosne i Hercegovine nema pravo da samostalnim djelovanjem bez odobrenja institucija Bosne i Hercegovine bude na teritoriji Bosne i Hercegovine organizator ili daje podršku bilo kojoj političkoj organizaciji iz bilo koje strane zemlje za održavanje političkih manisfestacija, jer time se najgrublje može dovesti u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine na vlastitom teritoriju.

Sve ostale posljedice održavanja ovog ili sličnih političkih skupova u izbornoj godini u Bosni i Hercegovini, kada se nacionalne vladajuće stranke na najsuroviji način poigravaju sa nacionalnim, vjerskim ili drugim osjećanjima građana Bosne i Hercegovine, ovim putem nećemo ni pominjati, jer nam je svima jako dobro poznato da su navedene stranke i njihovi lideri kreirali dobro „uvezan sistem“ i načine djelovanja, i da su jedni drugima garant opstanka u vlasti.

A Predsjednik Republike Turske, kao i lideri drugih prijateljskih zemalja u svakoj drugačijoj prilici su dobrodošli i dragi gosti u našoj Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju Demokratske fronte.