Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Konakoviću ostavi se Mess-a, nego odgovori kad će prestati redukcije?

nase-nasilje-i-vase-nasilje

Demokratska fronta BiH (DF) izdala je saopćenje za javnost u kojem se dotiču referenduma, incidenta u Stocu i dešavanja na ovogodišnjem Mess-u. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Prvo su nam, neposredno pred lokalne izbore,vladajući (teško je ne povjerovati uz barem prećutni dogovor) servirali priču o Dodikovom „referendumu“ i ratu koji je, eto, svima nama – pred vratima.

Onda je uslijedila Srebrenica, policija, opet uz najcrnja scenarija koja bi nam se mogla desiti. Pa je onda došao na red Stolac, s jedne strane tumačen kao neosporni hrvatski teritorij, pojačan nenajavljenom posjetom najviših dužnosnika susjedne nam RH, a s druge, praktično iznuđena post festum posjeta iz Sarajeva njihovih koalicionih partnera, od kojih se mogla čuti isprazna retorika o tome kako je Stolac grad i jednih i drugih i trećih. Pa i Mostar je valjda to, pa ta ista koalicija nikako da podijeli grunt na zeleni i plavi dio ovog prelijepog grada.

Uglavnom, vri unutar koalicije,vri unutar „najveće partije u Bošnjaka“, a na dnevni red, zbog toga ili neznanja, nikako da dođu egzistencijalna pitanja građana ove zemlje. A onda, “ko biber po pilavu“ otvori se nova priča vezana za umjetničke slobode i njihovu zabranu.

Naravno, riječ je o predstavi reditelja Olivera Frljića, čiju je zabranu zatražilo HKD „Napredak“, podržano od kardinala Puljića, pa je kardinal vrhbosanski podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH. Pa je onda direktor i valjda selektor ovogodišnjeg MESSA Nihad Kreševljaković, kako se moglo pročitati, nakon niza negodovanja i prijetnji, otkazao predstavu za publiku, a dozvolio da se predstava ipak odigra uz „stručne“ gledatelje, dakle probrane poznavaoce tetarske scene.

Pa su onda građani, koji su kupili karte za ovu predstavu, bez obzira na zabranu i policiju koja nije dozvoljavala bilo kome osim pozvanih da uđe u pozorište, ipak uspjeli, i to u velikom broju, da odgledaju predstavu i potom iskažu svoj sud, bilo kakav da jeste, pozitivan ili negativan, svejedno, ali svoj.

Pa je onda premijer Kantona Elmedin Konaković najavio da će Vlada kantona“analizirati“ rad MESSA… Uglavnom, eto nama novih razloga za podijele, a najveću štetu imaće MESS, koji je već godinama etabliran u širem regionu kao hrabar i festival koji, s jedne strane gleda u budućnost i sa umjetničke strane kritikuje iste nas, onakvi kakvi jesmo u stvarnosti ali se mimikrijski prilagođavamo svakodnvim udvaranjima samima sebi i našim stranačkimm „trbuhozborcima“.

Isti taj festival počesto baci svoj rakurs i na vrijeme koje je iza nas, ali iz posebnog ugla, a na isti način, kritično do „daske“ i razbija tabue i crno bijelu sliku koju imamo o svojoj prošlosti. Zbog svega toga, slobodu umjetničkog stvaralaštva treba podržati, kao i činjenicu da je otići ili ne na bilo koju predstavu stvar svakog pojedinca. Nije riječ o partisjkom skupu, gdje se vodi evidencije ko je prisutan, a ko izočan. Ili možda i jeste pokušaj da se i tu uvedu partijski red i disciplina. Da ne zaboravimo, predstava ze zove „Naše nasilje i vaše nasilje“, pa je do onih što su je gledali da daju svoj sud o njoj.

Sumnjamo da je iko od gorespomenutih boraca za „čiste duše“ ikada ovu predstavu pogledao. Znajući nas ,nije teško predpostaviti da će kolateralna šteta cijele ove ujdurme biti direktor i upravni odbor festivala, jer tako tumačimo izjavu premijera kantona da će “analizirati rad MESSA“! Živi bili pa vidjeli. Kad će prestati redukcije vode u glavnom gradu premijeru? U isto vrijeme, potpuno nezapaženo prođe činjenica da su članovima udruženja hendikepiranih osoba iz Tuzle, koji se zovu „Korak“, u jednom sarajevskom hotelu zabranjen ulazak u restoran.

Mada su se najavili u namjeri da proslave rođendan jedne korisnice usluga tog nadasve humanog udruženja. Šta ćemo sad? Hoće li se i time pozabaviti kantonalna Vlada i svi naši ovozemaljski i onozemaljski predstavnici,koji zbore u ime svih nas. Neće, kaže se u saopćenju DF-a.