Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Medijska eksploatacija dirigovana iz centrala vladajućih stranaka

df 4554

Povodom saopštenja članova Demokratske fronte iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su najavili ostavke na stranačke funkcije i članstvo, Demokratska fronta konstatira “da se radi o medijskoj eksploataciji dirigovanoj iz centrala vladajućih stranaka koje svim sredstvima rade na urušavanju jedine preostale relevantne stranke koja konstantno i precizno ukazuje na njihovo neustavno i nezakonito djelovanje, što je potvrđeno presudama Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine”, kažu u ovoj stranci te dodaju:

“Naime, dva predstavnika DF u kantonalnoj skupštini HNK koja su u potpisu pomenutog saopštenja se već duže vremena nisu odazivali stranačkim skupovima i aktivnostima, iako su uredno pozivani na iste. Od 14 održanih sjednica skupštine HNK, niti za jednu skupštinu nisu upoznali GO DF Mostar, KO HNK niti bilo koji drugi općinski odbor u HNK niti sa dnevnim redom. Treba napomenuti i na to da nisu na bilo koji primjeren način iskazali svoje eventualno nezadovljstvo, osim demonstrativnog napuštanja sastanka Kantonalnog odbora održanog 18.08.2015., na čijem dnevnom redu je bio izbor kandidata za Glavni i Nadzorni odbor DF-a.

Građani HNK, članovi stranke i rukovodstvo su primjetili takvo ponašanje svoja dva zastupnika, predloženi su i disciplinski postupci, ali zbog kompleksne političke situacije u gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nisu poduzimani konkretni koraci koji su primjereni u takvoj situaciji. Čekao se rasplet oko budućeg statusa grada Mostara i održavanja lokalnih izbora što je daleko važnije od pitanja unutarstranačkih odnosa.

Javnosti je poznato da DF vodi žestoku političku borbu protiv podjele grada Mostara duž ratnih (etničkih) linija jer je to borba protiv podjele Federacije i same države. U toj borbi DF se očigledno zamjerio određenim centrima moći sa drugačijim namjerama, koji uspjevaju doći do pojedinih članova stranke na “isturenim” pozicijama te ih vrbovati u svoju korist.

Što naša borba bude žešća, time će pritisci na stranku i naše kadrove biti brutalniji. Mi to i očekujemo, i ne samo u Mostaru. Naša poruka je da nas niko neće pokolebati u časnim namjerama da obezbjedimo jedinstvo grada Mostara, da insistiramo na zakonitom radu Vlade i javnih institucija, i da ponudimo rješenja koja će svim građanima naše zemlje omogućiti sigurnost, pravednost i prosperitet. Dojučerašnjim kolegama želimo sreću u svom daljnjem radu”, stoji u saopštenju DF-a.