BiH

Saopćenje

DF: Ministar vanjskih poslova Hrvatske krši preporuke Evropske komisije

29/12/2019

U saopćenju Demokratske fronte se navodi da je, tokom posjete Sarajevu, ministar Grlić Radman grubo napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU

Demokratska fronta poziva ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da „prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od evropskih pravnih standardna i evropske pravne stečevine“.

U saopćenju Demokratske fronte se navodi da je, tokom posjete Sarajevu, ministar Grlić Radman grubo napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane “konstitutivnosti naroda”.

– Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Evropska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. “konstitutivnosti naroda”.

Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Evropske unije – poručuju iz DF-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.