BiH

DF neće u koaliciju sa Narodom i Pravdom: Ne želimo koalirati sa SDA “derivatima”

25/10/2018

Šef pregovaračkog tima Demokratske fronte (DF) za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je danas novinarima da premijerska pozicija u tom kantonu treba pripasti Našoj stranci (NS), jer su osvojili najviše glasova u lijevo orijentiranom bloku.

Podsjetio je da su šefovi pregovaračkih timova DF-a, NS-a i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na sastanku održanom 19. oktobra potvrdili opredjeljenje da započnu proces formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo.

“Ali, ukoliko u novoj vladi budu predstavnici Naroda i Pravde (NiP), DF će podržati formiranje nove vlade, ali mi nećemo učestvovati u tome, jer su naši stavovi vrlo jasni, a to je da ne želimo koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA), ali ni sa njihovim ‘derivatima'”, poručio je Dunović.

Komentarišući izjave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH, Dunović je kazao da se time blokira i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH te Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Ipak mislim da su te blokade neozbiljne, jer postoje mehanizmi za izbor delegata iz kantonalnih skupština koji su javno definisani u Ustavu FBiH, što znači da se iz svake skupštine bira po najmanje jedan predstavnik svakog od konstitutivnih naroda ukoliko je izabran”, izjavio je Dunović.

Također se osvrnuo i na neodržavanje sjednice Vijeća ministara BiH zakazane za 18. oktobar te je kazao da ministri, ipak primaju plaću za svoj rad i da trebaju prisustvovati sjednicama.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.