Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF o trasi Koridora Vc: Još jedan znak bahatosti Vlade FBiH

BiH

autoput

I pored činjenice da prostorni plan koridora Vc nikada nije usvojen na oba doma federalnog parlamenta, Vlada FBiH je juče , na ovaj pravno nepostojeći dokument – uputila amndmane!

Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Autocesta na koridoru Vc” usvojen je na 10. sjednici Predstavničkog doma PFBiH 29. decembra 2011. godine. Ovaj document nikada nije razmatran ni usvojen na Domu naroda PFBiH!

Uvrštavanjem na dnevni red sjednice i izjašnjavanjem na ovaj dokument prekršene su sve procedure, imajući u vidu činjenice da je prema Članu 29. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, postupak donošenja i usvajanja planskog dokumenta iz nadležnosti Federacije istovjetan postupku donošenja i usvajanja federalnih zakona.

I pored ovih navoda iz diskusije zastupnika Jasmina Kadića (DF) koje je potvrdio i savjetnik ministra za prostorno uređenje, Zdenko Antunović, amandamni su jučer glasovima koalicione većine usvojeni.

I Dom naroda PFBiH će se danas prema predloženom dnevnom redu sjednice izjašnjavati o amandamni na Prostorni plan Koridora Vc, iako nikad nije usvojio taj dokument!

Također, amandmanima izmjenjene trase Koridora Vc o kojima su se zastupnici izjašnjavali nisu vizuelno predstavljeni, pa zastupnici , praktično, u velikoj mjeri nisu ni znali o čemu se izjašnjavaju.

Podsjetimo, zastupnici DF-a u Zastupničkom domu PFBiH juče su glasali protiv vladinih amandmana i predloženog rješenja ovog koridora.