saopštenje za javnost

DF pozdravlja stav Wigemarka da država preuzme nadležnosti nižih nivoa vlasti

df3333

Konačno su svima postala jasna naša upozorenja iz vremena kada je mehanizam koordinacije uz punu podršku gospodina Wigemarka usvajan

Demokratska fronta (DF) pozdravlja promjenu stava šefa Delegacije u EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka da se omogući državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti.

– Nakon što je Wigemark potpuno poništivši svoj raniji stav o mehanizmu koordinacije, danas kazao kako će BiH morati usvojiti odredbe koje će omogućiti državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti ukoliko se oni odluče za blokiranje pravne stečevine EU, konačno su svima postala jasna naša upozorenja iz vremena kada je mehanizam koordinacije uz punu podršku gospodina Wigemarka usvajan – ističu iz DF-a.

Podsjećaju kako su tvrdili da je “onakvo definiranje mehanizma koordinacije i definiranje tijela putem kojih će se koordinacija ostvarivati, potpuni promašaj, jer su tako definirane i uloge kantona, a da nije uzeta u obzir činjenica da su kantoni federalne jedinice FBiH i da između kantona i Federacije postoje dijeljene nadležnosti koje ovom odlukom nisu tretirane”.

Također, DF je upozoravao na činjenicu da je Odluka Vijeća ministara BiH o koordinaciji u procesu EU integracija prekomplikovana i da će stvoriti paralelizme sa strukturama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te predstavljati veliki teret za administrativne kapacitete kantona te će im dalje otežati njihove svakodnevne aktivnosti prema građanima.

U Odluci, kako navode, nema postavljenih rokova u kojima su razna tijela koordinacije dužna odlučiti o pitanjima o kojima raspravljaju ili ih delegiraju višem nivou u koordinaciji tako da rasprave na tijelima od radnih grupa, preko komisija do Kolegija mogu trajati mjesecima ili godinama.

Imajući u vidu navedeno, DF pozdravlja promjenu stava šefa Delegacije EU u BiH iako ta promjena dolazi prilično kasno.

– Mi u DF-u nismo sretni zbog činjenice da smo glede odluke o usvajanju onako lošeg mehanizma koordinacije, bili upravu. Međutim, ako će ta promjena značiti i odgovorniji odnos Delegacije EU u BiH prema Bosni i Hercegovini, mi tu promjenu pozdravljamo te u potpunosti zagovaramo usvajanje odredbi koje će omogućiti državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti ukoliko se oni odluče za blokiranje pravne stečevine – saopćeno je iz Demokratske fronte.