Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF traži vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH zbog nezakonitog zapošljavanja

demokratska-fronta-df

Na inicijativu zastupnika Demokratske fronte i podrške dovoljnog broja zastupnika, od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zatraženo je sazivanje vanredne sjednice na temu:

“Nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u FBiH”

Ovaj proces stranačko-rođačko-mafijaškog “uhljebljavanja“ u javnim institucijama traje predugo, a najnovija dešavanja upozoravaju da se takvoj praksi mora što prije stati u kraj.

Kroz nedavno podizanje optužnice od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo za inkriminisano djelo nezakonitog zapošljavanja u državnim preduzećima mogli smo saznati da su u te radnje bili involvirani i pojedini zastupnici ovoga Doma, što još više argumentira naš zahtjev za hitnom sjednicom. To su dva poslanika u PD Parlamenta FBiH, Amir Zukić i Mirsad Kukić, kao i poslanik u PD Parlamenta BIH, Asim Sarajlić.

Ne jednom smo govorili i upozoravali da je način upravljanja, kadroviranja i zapošljavanja po stranačko-rodbinskom i korupcionaškom modelu put u propast domaće javne privrede.

Jedan od ključnih zaključaka na kojima će Klub zastupnika DF-a tražiti da se izjasni Parlament FBiH je što hitnije donošenje federalnog zakonskog okvira s ciljem uklanjanja svih elemenata višegodišnje prisutne politizacije i kriminalizacije u modelu upravljanja javnim sektorom i državnim preduzećima, stoji u saopštenju iz Demokratske fronte.