Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

DF upozorava: Počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH

28/12/2017

Demokratska fronta (DF) smatra da današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nije usvojen budžet Federacije BiH, počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH u izbornoj godini.

– Paradoks jeste, ali stranke koje su na vlasti, HDZ BiH i SBB, svaka na svoj način, nisu podržale Prijedlog budžeta FBiH za 2018. godinu, kao ni Prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2018. godinu. Da ne spominjemo Zakon o PIO/MIO – kaže se u saopćenju DF stranke.

Iz DF-a ističu da ovakvo stanje u Federaciji maksimalno „odgovara koalicionom trojcu SDA – SBB – HDZ , jer njihovi kadrovi osim, eventualno par ministara u Vladi Federacije pri i ovakvom scenariju ostaju na funkcijama sve do izbora“.

Demokratska fronta, u današnjem saopćenju, podsjeća da je nakon općinskih izbora promijenila političko djelovanje, praktično tako što, sređujući situaciju u vlastitim redovima, reevidenciju članstva i njegovo osvježenje, posebno u mladim i sposobnim snagama, i kako navode u saopćenju “idemo građanima ‘na noge’, od općine do općine, slušamo glas naroda i prema tome pravimo realan izborni program”.

– U tom poslu svaki saveznik koji dijeli stavove koje baštini DF je dobro došao, bilo da je riječ o političkom subjektu ili pojedinačnom građaninu. Samo tako, zajedno,možemo spriječiti katastrofu koja se ovoj zemlji sprema, a koja je i današnjoj neodržanoj sjednici potvrdila sve ove crnje slutnje – navodi DF.Današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nije usvojen Budžet Federacije BiH, počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH u izbornoj godini. Paradoks jeste, ali stranke koje su na vlasti, HDZ BiH i SBB,svaka na svoj način , nisu podržale Prijedlog Budžeta FBiH za 2018. godinu, kao ni Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu.Da ne spominjemo Zakon o PIO/MIO.

Klub HDZ BiH čak nije ni prisustvovao sjednici Zastupničkog doma pravdajući to donošenjem neobavezujućeg zaključka Zastupničkog doma na prethodnoj sjednici, a predsjednik SBB najavljuje ostavke svojih ministara u federalnoj vladi, kao dio scenarija kontrolisanog haosa koji slijedi u Federaciji.

Radončić otvoreno na press konferenciji izjavljuje da će ostavke ministara SBB biti uručene i da kad njegovi ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti.

Evidentno je da je SDA svojim servilnim odnosom spram zahtjeva Dragana Čovića i HDZ BiH tokom ovoga mandata sebe dovela u situaciju da maksimalni koalicioni kapacitet sroza na takav nivo, da se u Federaciji BiH na nivou donošenja strateških odluka više ni za šta ne pita.

Ipak, ovakvo stanje u Federaciji maksimalno odgovara koalicionom trojcu SDA – SBB – HDZ , jer njihovi kadrovi osim, eventualno par ministara u Vladi Federacije pri i ovakvom scenariju ostaju na funkcijama sve do izbora.

A neusvajanje Budžeta za 2018. godinu je samo dobar ustavni osnov HDZ -u da preko Predsjednika Federacije raspusti Parlament Federacije BiH, ali samo ako se ukaže opasnost od koje se najviše plaše, a to je da Prijedlog Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH Zakona o izbornim jedinicama i dodjeli mandata u FBiH bude usvojen u najskorije vrijeme.

Zato,zaista apsurdno i tragikomično izgledaju u ova dva tri dana „pompezno održane“ stranačke konferencije za medije, na kojima su, uz već poznate kulise poslušnika iza „velikih vođa“izrečene nove laži, obečanja i naravno, krivica za sve neuspjehe i dno na koje je ova vlast dovela sve građane ove zemlje – prebacivana je na „one druge“.

Demokratska fronta, uz ovo upozorenje, podsjeća da je nakon opštinskih izbora promjenila političko djelovanje, praktično tako što, sređujući situaciju u vlastitim redovima, reevidenciju članstva i njegovo osvježenje, posebno u mladim i sposobnim snagama – idemo građanima „na noge“, od opštine do općine,slušamo glas naroda i prema tome pravimo realan izborni program. U tom poslu svaki saveznik koji djeli stavove koje baštini DF je dobro došao, bilo da je riječ o političkom subjektu ili pojedinačnom građaninu. Samo tako, zajedno,možemo spriječiti katastrofu koja se ovoj zemlji sprema, a koja je i današnjoj neodržanoj sjednici potvrdila sve ove crnje slutnje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.