Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Vlast u FBiH ne interesuje sankcionisanje neplaćanja doprinosa

df – glavni odbor

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odbio je dati preporuku Federalnom tužilastvu da se fokusira na istražne postupke u slučajevima neplaćanja doprinosa za PIO MIO. Inicijativu je podnio Davor Vuletić, zastupnik DF, još u decembru prošle godine.

DF je ovom inicijativom želio osigurati punu političku podršku Parlamenta Federacije za sankcionisanje svih bivših i trenutnih direktora i članova upravnih tijela javnih ustanova, javnih preduzeća i preduzeća u kojima FBiH ima većinsko vlasništvo, jer su proteklih godina tolerisali isplate plaća bez doprinosa.

Takva praksa predstavlja zloupotrebu položaja ovlaštenih osoba i potencijalno krivično djelo jer se radi o milionskim štetama za Federaciju nastalih proteklih 15 godina.

Na žalost, oni koji su zavili u crno radnike ove zemlje nemaju namjeru sankcionirati odgovorne iz političkih elita koji su ih i postavljali na pozicije u javnim preduzećima.

DF je ogorčen odbijanjem ove inicijative jer će to dalje umanjiti povjerenje građana u institucije, ostavljajući odgovorne bez sankcije, ali će se nastaviti boriti za interese građana ove zemlje kojima su ugrožena osnovna prava.

 

DF