Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Zašto se inzistira na trasi kroz Blagaj koja je odbačena 2006?

BiH

koridor 5c

Hercegovačko-neretvanski Kantonalni odbor Demokratske fronte oglasio je saopćenjem za javnost u povodu trase Koridora Vc Mostar jug u kojem se navodi kako su se do sada mogle vidjeti sve kombinacije sukoba unutar vladajuće koalicije te da je ovo prvi put da se vidi sukob između premijera i ministara iz SDA koji su “za” i lokalnih SDA-ovaca koji su protiv prijedloga izmjene trase Koridora Vc.

Dok Vlada FBiH pokušava progurati predloženi prijedlog, za to vrijeme načelnici Konjica i Jablanice, kako se navodi, potpisuju deklaracije i sporazume protiv predloženih amandmana na izmjene prostornih planova.

“Također, svjedoci smo i poplave reakcija, saopćenja i izjava svih sudionika koji su doveli do potpuno konfuznih stavova o smjeru trase, načinu donošenja odluka, projekata i sukoba raznoraznih interesnih lobija”, navode iz DF-a te dodaju kako su se u međuvremenu mogli čuti i građani kojih se egzistencijalno tiče ovo pitanje i koji se ne slažu s predloženim pravcem kojim bi ova trasa trebala ići.

Iz DF-a ističu kako je najnovija trasa (Blagaj) bila predmet analize još 2006. godine i da je tada odbačena kao jedna od 12 varijanti te pitaju zbog čega se inzistira na trasi kroz Blagaj koja je odbačena prije više od deset godina i kolika je razlika u ukupnoj cijeni (koja uključuje i troškove eksproprijacije) između trase kroz Blagaj i trase kroz Podveležje.

“Poštujući interes građana ovog kraja, zastupnici DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bit će, također, protiv usvajanja ovog vladinog i ko zna još čijeg prijedloga trase kroz Mostar”, navodi se u saopćenju.