Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dijabetološka ordinacija na točkovima: Načelnik Hadžibajrić se uključio u akciju

BiH

DSC_0001

Da bi ukazao na važnost projekta Wellion “Prve dijabetološke ordinacije na točkovima” načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić danas je među prvima izmjerio vrijednosti šećera u krvi u Štrosmajerovoj ulici.

Kako je kazao Hadžibajrić, Općina se uključila u ovaj projekat sa Centrom za promociju i unapređenje zdravlja Stari Grad, s ciljem širenja svijesti o dijabetesu, te njegovoj prevenciji. „S obzirom da je dijabetes sve više prisutan i kod nas, te da od njega boluje veliki broj osoba, smatrao sam da je važno da podržimo ovu akciju i da svojim primjerom pokažemo građanima da je važno preventivno djelovati i kontrolisati šećer. Nadam se da će što više naših građana danas iskoristiti priliku da u Štrosmajerovoj izvrši mjerenje šećera u krvi jer možda imaju problem ,a da toga nisu ni svjesni,“ izjavio je Hadžibajrić.

Nina Erbez, magistar farmacije i voditelj projekta Wellion “Prve dijabetološke ordinacije na točkovima” istakla je kako se radi o društveno odgovornom projektu i jednoj zdravstvenoj inicijativi koju je organizovala kompanija Pharma Maac u saradnji sa sa austrijskim brendom Wellion koja posjeduje svu opremu za potrebe dijabetičara. U sklopu projekta će u 15 dana u 20 gradova, na 23 javne lokacije, svim zainteresovanim građanima, pružiti mogućnost besplatnog mjerenja šećera.

Kompletan tim se sastoji od dva ljekara, četiri magistra farmacije i 24 medicinske certificirane sestre. Svi će biti na usluzi građanima, ukazati na značaj i prevenciju od dijabetesa kroz fizičku aktivnost i pravilnu ishranu.

„Juče smo bili na Dobrinji i imali smo oko 400 mjerenja. Od toga, nažalost, imali smo šest novootkrivenih dijabetičara. Uglavnom su to osobe srednjih godina čije su vrijednosti šećera bile 18,20,22“, pojasnila je Erbez.

Zahvalila se Općini Stari Grad Sarajevo na podršci, a posebno načelniku Hadžibajriću koji je kako kaže to prepoznao i došao da među prvima izmjeri šećer u krvi.

Šefika Bekir i Fatima Landžo danas su, kako su nam kazale, došle da preventivno izmjere šećer u krvi, a za akciju su saznali u Centru za promociju i unapređenje zdravlja. „Redovno posjećujem Centar, radim vježbe svakodnevno i zaista se puno bolje zdravstveno osjećam“, priča Šefika, a Fatima dodaje kako pored vježbi i savjeta koje dobivaju u Centru uživaju u zajedničkim druženjima i šetnjama.