Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Dijelove BiH će danas pogoditi orkanski udari vjetra, biće i obilnih padavina

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prijepodne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni pada slab snijeg. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 926 hPa, za 15 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prijepodne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom. Poslijepodne ili u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlje, a na planinama snijeg.

Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar jak s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, južnog smjera. Dnevna tempartura od 5 do 10, na jugu do 14 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom. Više padavine krajam dana i u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 7 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upaljen alarm

Upozorenje za višegradski kraj odnosi se na vjetar koji će duvati snagom od 61 do 80 kilometara na sat.

Olujni udari juga na području Tuzlanskog kantona očekuju se sa snagom od 60 do 80, a lokalno i stotinu kilometara na sat.

Na području Kantona Sarajevo progonozirano je upozorenje na vjetar snage od 60 do 80, lokalno i oko 90 kilometara na čas. Slično se očekuje i na području Mostara gdje su najavljene i padavine od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

Za bihaćki i livanjski kraj upozorenje se odnosi na olujne udare juga snage od 60 do 80, lokalno i oko 90 kilometara na sat. Na području Livna očekuju se i padavine u količini od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

Prognoza za naredne dane

U utorak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U večernjim satima kiša se očekuje i u centralnoj i istočnoj Bosni. Na planinama sa snijegom. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 6 do 11, a dnevna od 7 do 14 °C.

U srijedu se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu naše zemlje. Na planinama sa snijegom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 7 do 11, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 °C.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima Bosne i na planinama sa susnježicom i snijegom. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu od 5 do 9, a dnevna od 1 do 6, na jugu od 7 do 11 °C.

U petak će također biti pretežno oblačno vrijeme. Povremena kiša se očekuje ponegdje u Hercegovini i na sjeveru Bosne. U višim područjima zapadne Bosne snijeg,a u nižim kiša. Vjetar slab jugozapadni. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 3 do 7, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 11 °C.