Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upaljen alarm

Dijelove BiH će pogoditi veliko nevrijeme, stižu obilne padavine i olujni udari vjetra

nevrijeme

Jaki do olujni udari juga očekuju se već u kasnim večernjim satima u četvrtak 4. juna i sve do petka do poslijepodnevih sati

U centralnim i sjevernim područjima Bosne u jutarnjim satima očekuje se pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

U drugom dijelu poslijepodneva, porast naoblake sa zapada.

Vjetar umjeren do jak, jugozapadnog smjera. U kasnim večernjim satima, olujni udari juga.

Jutarnja temperatura zraka od 9 do 16, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu do 20, a dnevna od 22 do 28 stepeni.

U Sarajevu će jutro biti umjereno oblačno, a u ostatku dana pretežno sunčano vrijeme. Porast naoblake, meteorolozi najavljuju prema kraju dana.

Jutarnja temperatura zraka oko 13, a dnevna oko 24 stepena.

Upaljen meteoalarm

Meteoalarm za petak, 5. juni

Federalni hidrometorološki zavod (FHMZ) izdao je naranžasto upozorenje zbog očekivanih obilnih padavina, jakih do olujnih udara juga i grmljavine.

Kako objašnjavaju iz FHMZ, lokacije, za koju se izdaje upozorenje su Hercegovina, jugozapad i zapad Bosne.

Jaki do olujni udari juga očekuju se već u kasnim večernjim satima u četvrtak 4. juna i sve do petka do poslijepodnevih sati.

Obilnije padavine praćene grmljavionom u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne očekuju se u petak, 5. juna.

Prema prognozi, ni predstojeći vikend neće biti sunčan. U subotu se očekuje umjereno oblačno vrijeme, a u nedjelju umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana u Bosni si mogući rijetki lokalni pljuskovi.

Prognoza za naredne dane

U petak oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, gdje se iste kreću i intervalu od 50 do 80, lokalno oko/iznad 100 l/m2. U ostatku zemlje očekivana količina padavina, uglavnom, od 2 do 10, lokalno do 15 l/m2. Vjetar umjeren do jak, sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetra u postepenom slabljenju. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 22, a dnevna od 18 do 24 °C.

U subotu će biti umjereno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 21 do 27 °C.

U nedjelju će biti umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana u Bosni si mogući rijetki lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 21 do 28 °C.