Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme u krajini

Dijelove BiH danas pogodile obilne padavine, pod vodom više od stotinu objekata

Foto: Radio USK
Poplave u Bužimu

Federalna uprava Civilne zaštite danas je objavila da je u Općini Bužim zbog izlijevanja rječica i potoka, kao i djelovanjem podzemnih i bujičnih voda došlo je do plavljenja oko 100 stambenih i 10 poslovnih objekata u naseljima Bužim Centar, Čava, Zaradostovo, Baštra, Vrhovska i Varoška Rijeka.

Zbog izlijevanja vode na saobraćajnicu zatvoren je putni pravac Čava – Baštra. Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu, a u toku je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bužim.

U Općini Velika Kladuša zbog izlijevanja rječica i potoka i djelovanja podzemnih i bujičnih voda došlo je do plavljenja nekoliko stambenih objekata u naseljima Velika Kladuša (mjesna zajednica), Podzvizd, Todorovska Slapnica, Todorovo, Slapnica i Zborište, koje su pretrpjele najveće posljedice nevremena.

Također, došlo je i do odrona zemlje i stvaranja klizišta, te oštećenja lokalnih putnih pravaca.

Najavljeno novo nevrijeme

Danas će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Moguća je i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 34 stepena.

Sedmicu smo započeli uz nestabilno vrijeme, a narednih dana biće i nestabilnije uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom širom zemlje. Gotovo svakodnevno će se upozoravati na lokalne nepogode.