Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

padavine praćene tučom

Dijelovima Evrope hara oluja, ovo su prizori iz Njemačke, Hrvatske i Italije. Upozorenje i za BiH!

Joe Biden holds a Cabinet meeting – Washington
United States President Joe Biden holds a Cabinet meeting at the White House in Washington, DC on September 6, 2022. Credit: Yuri Gripas / Pool via CNP Photo via Newscom Photo: Yuri Gripas/NEWSCOM

Osim Njemačke, olujno nevrijeme praćeno tučom pogodilo je i dijelove Italije

Grmljavinska oluja hara Njemačkom, pišu njemački mediji. Za veći dio zemlje najavljena je jaka kiša, tuča, ali i udari vjetra. Budući da je tlo još uvijek presuho, tu i tamo može doći do poplava.

Žarište munja i grmljavine je iznad područja od Emslanda i Donje Rajne na istoku do Saske i južno do Bavarske, prenosi magazin Fenix.

“Olujno nevrijeme se kasnije pomjera prema Sjevernom moru preko Schleswig-Holsteina i Donje Saske do Brandenburga”, objašnjava njemački meteorolog.

Stanovnici tog područja trebaju biti spremni na veće količine kiše i olujni vjetar.

Osim Njemačke, olujno nevrijeme praćeno tučom pogodilo je i dijelove Italije.

Kako kažu njemački mediji moguće je da će pasti između 20 i 50 litara po kvadratnom metru. Nije isključeno da dođe do poplava u podrumima, a moguće su i štete od tuče i nevremena.

Grmljavinska fronta poslijepodne će se pomaknuti prema istoku zemlje.

Meteorolozi predviđaju da će opasnost od nevremena popustiti toekom noći, kada olujni oblaci kreću prema Baltičkom moru.

Obilne padavine pogodile su danas i područje Trsta u Italiji.

Nevrijeme i u Hrvatskoj

Okolicu Kutine, ali i Novu Gradišku danas poslijepodne zahvatilo je nevrijeme s tučom, javljaju hrvatski mediji.

Foto: Index.hr

Tuča je bila i veličine oraha i potpuno je zabijelila dvorišta.

Foto: Index.hr

Što se okolice Kutine tiče, najgore je bilo na području Gornje i Donje Gračenice.

Upozorenje i za BiH

U večernjim satima se očekuje jače naoblačenje koje će tokom noći na petak usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Jače grmljavinsko nevrijeme je izgledno u Hercegovini i jugozapadu Bosne.

U petak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 stepeni, na jugu zemlje do 21 stepen. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 stepeni.