Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okrugli sto u Brčkom

Dinamikom procesa traženja nestalih u BiH nezadovoljni i Institut i porodice

brcko krugli sto (1)

Ukupno 1.614 pronađenih skeletnih ostataka sa 13 lokacija širom zemlje još nije identifikovano

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas je u Brčkom organizovao okrugli sto o temi „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini“, na kojem su učestvovali i predstavnici udruženja porodica nestalih osoba u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U BiH se trenutno traga za 7.628 nestalih osoba, a dinamikom tog procesa niko nije zadovoljan. Istaknuto je da na terenu u posljednje dvije-tri godine dolazi do raznih opstrukcija, što istražiteljima otežava posao, jer ne posjeduju dovoljan broj informacija.

U prošloj godini je pronađeno samo 89 skeletnih ostataka, što dovodi do pesimističnih prognoza da će ovaj proces biti okončan tek za nekoliko decenija, te je upućen poziv svim nadležnim institucijama u BiH da se maksimalno uključe.

„Moralna obaveza svih nas, ne samo vlasti i institucija nego i svih građana je da pronađemo preostale nestale osobe u BiH“, podsjetio je Samir Vranović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH.

Ukupno 1.614 pronađenih skeletnih ostataka sa 13 lokacija širom zemlje još nije identifikovano, ne postoji ni precizna evidencija nestalih osoba, jer kako je navedeno, policijske strukture Institutu nisu dostavile zahtijevane informacije o tačnim imenima, ekshumacijama i identifikacijama.

Također, iskazana je potreba za izmjenama Zakona o nestalim osobama, kojima bi se aktivirao fond za pomoć porodicama u traženju.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić iznio je poražavajući podatak da se u regiji od svih nestalih osoba – 70 posto odnosi na BiH. Do sada je pronađeno vipe od 25.000 osoba.

„Temeljni problem je nedostatak relevantnih, kvalitetnih informacija o lokacijama grobnica… Tko zna informacije o lokacijama grobnica? Znaju oni koji su ubijali i zakopavali, i oni koji su naređivali“, naglasio je Jurišić.

Očito je da mnogi ne žele da se sve nestale osobe pronađu, tako da ne postoji politička volja da se pruži podrška Institutu.

„Svjedoci smo činjenice da većina ima informacije, ali ih zadržava“, dodala je Semina Alekić, predsjedavajuća Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije.

Član Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih iz Prnjavora Branka Aulić istakla je primjedbe koje dolaze od porodica, da se sve žrtve proteklog rata ne tretiraju na jednak način.

Nakon Brčkog, u ovoj godini planira se još nekoliko okruglih stolova u drugim bh. gradovima, čiji cilj je razmjena iskustava, kako bi se proces traženja nestalih osoba ubrzao.