Skandal u Sarajevu

Diplomanti Medicine bojkotovali svečanost zbog Hipokratove zakletve

diplomanti

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu nema reakcije, kao ni samog rektora Škrijelja

Svečanoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu u subotu 1. decembra u dvorani „Huan Antonio Samaranch“ nisu prisustvovali diplomanti ni rukovodstvo Medicinskog fakulteta. Od 2005. godine od kada se organizira svečana promocija diplomanata i magistranata to se nikada nije dogodilo. Ovaj svojevrsni skandal kulminacija je narušenih odnosa između rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja, Rektorata UNSA i rukovodstva Medicinskog fakulteta koji traju više od godinu i po. Za to vrijeme Fakultet je promijenio tri dekanese. Semra Čavaljuga suspendovana je polovinom novembra, a Fakultet vodi prof.dr. Nermin Sarajlić, prodekan za finansije.

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu nema reakcije, kao ni samog rektora Škrijelja, ali su sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu za Patriju naveli razlog izostanka sa svečanosti.

U odgovoru navode da je Senat Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 28.11.2018. godine, odbio zahtjev Medicinskog fakulteta da se prijedlog originalnog teksta Hipokratove zakletve uvrsti u dnevni red, i pored insistiranja predstavnika Fakulteta. Predstavnici Medicinskog fakulteta tražili su da se na svečanoj promociji polaže tekst originalne Hipokratove zakletve iz 1948. godine, a ne modifikovani koji je predložen od Rektorata UNSA.

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta još 21. novembra je donijelo odluku da je predloženi tekst „neprihvatljiv za doktore medicine“. Vijeće je donijelo odluku da se polaganje zakletve i dodjela diploma održi na Medicinskom fakultetu.

– Diplomanti su poštovali zaključke Vijeća Medicinskog fakulteta koje većinski čine njihovi profesori, te se u skladu s tim nisu pojavili na promociji – naveli su sa Medicinskog fakulteta.

Ostali diplomanti fakulteta medicinske grupacije (Veterinarski fakultet, Stomatološki fakultet sa klinikama, Fakultet zdravstvenih studija i Farmaceutski fakultet) položili su tekst zakletve po prijedlogu Rektorata UNSA što je bio slučaj i ranijih godina.