Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomate u posjeti kolekciji Ars Aevi i koncertu Violete Smailović

ars aevi diplomate

Na inicijativu Marzie Maurer-Lampert i drugih uvaženih članova diplomatskog kluba Diplomatic Club “Welcome in Bosnia and Herzegovina – Welcome to Sarajevo” ambasadori, supruge ambasadora i diplomati u Bosni i Hercegovini organizovano su posjetili kolekciju Ars Aevi.

Dogovoreni tok posjete bio je usmjeren ka ispunjenju želje diplomatskih predstavnika u BiH da jasnije upoznaju ostvarene vrijednosti, strategijske ciljeve i razvojne vizije Projekta Ars Aevi.

ars aevi diplomate2

Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, predstavio je sudionicima ovog susreta impresivne rezultate jedinstvenog etičkog izraza internacionalne kolektivne volje ostvarenog u dvodecenijskom toku procesa nastajanja Kolekcije Ars Aevi koju su sa svojim reprezentativnim djelima formirali najpoznatiji umjetnici svijeta savremene epohe i u kojem su ugledni muzeji Evrope preuzeli ulogu stručnih selektora i organizatora osnivačkih izložbi Kolekcije Ars Aevi u glavnim gradovima i kulturnim
prijestonicama zemalja širokog regiona srednje, južne i jugoistočne Evrope.

Hadžiomerspahić je upoznao uvažene diplomate i sa impresivnom dvodecenijskom podrškom Italije, Sarajeva i Bosne Hercegovine, zahvaljujući kojoj je Projekt Ars Aevi stekao najviše nivoe jedinstvenog internacionalnog kredibiliteta.

Domaćin ovog susreta upoznao je goste o trijenalnom planu izgradnje Muzeja Ars Aevi prema arhitektonskim projektima koje je Sarajevu donirao slavni arhitekta Renzo Piano i o jednoglasnoj odluci članova Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća Sarajeva da pokrenu proces kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

ars aevi diplomate1

Posebne izraze zahvalnosti Hadžiomerspahić je uputio Valentinu Inzku, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, koji je u ulozi tadašnjeg ambasadora Austrije u BiH imao aktivnu ulogu u dogovorima o organizaciji monumentalne izložbe u Beču, 1998. godine, na kojoj su predstavljena djela 46 umjetnika svih kontinenata koja su darovana Sarajevu za Kolekciju Ars Aevi.

U drugom djelu večernjeg programa vrhunska svjetska umjetnica Violeta Smailović darovala je gostima i organizatorima najljepši poklon, violinski koncert u čarobnom ambijentu Kolekcije Ars Aevi.