Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomati EU saglasni: Ključne odluke o proširenju treba donijeti do 2025.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Boone smatra kako se na proširenju treba raditi prije evropskih izbora jer je Evropski parlament trenutno sklon proširenju, a to možda neće biti slučaj u junu iduće godine

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto je na panelu na Bledskom strateškom forumu rekao da je potrebno što više ubrzati proces proširenja.

„2030. je u redu, ali zašto to ne bi bilo sutra?”, pitao je mađarski ministar, referirajući se na izjavu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji je dan ranije kazao kako savez i zemlje kandidatkinje moraju biti spremne za proširenje do te godine.

Szijjarto je dodao kako je područje zapadnog Balkana i ključno područje za tranzit energenata, što je dodatan razlog za proširenje.

Francuska državna tajnica za evropska pitanja Laurence Boone u raspravi je rekla kako bez proširenja neće biti sigurnosti u Evropskoj uniji, prenosi Hina.

“Ako želimo mir, sigurnost i stabilnost – potrebno nam je to proširenje”, naglasila je i rekla kako je EU pod prijetnjom jer je najveća demokratska regija na svijetu.

Boone smatra kako se na proširenju treba raditi prije evropskih izbora jer je Evropski parlament trenutno sklon proširenju, a to možda neće biti slučaj u junu iduće godine.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je kako se Hrvatska, velika zagovornica proširenja, zalaže za individualni pristup zemljama kandidatkinja, na temelju njihovih zasluga.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dan ranije također je kazao kako EU treba iskoristiti zamah sada, jer je iduća godina izborna ne samo u Evropi, nego i u SAD-u i Rusiji, zbog čega će proces biti usporen dok uspostave vlasti.

“Dok se formiraju nove institucije neće se ništa strateški događati po pitanju proširenja, a to znači praktički do početka 2025., zato mi se čini puno važnijim da čujemo izvještaj Evropske komisije u oktobru te da nakon toga Vijeće donese odluke”, zaključio je Plenković u ponedjeljak.