Ministarstvo sigurnosti BiH

Diplomatski dijalog o međunarodnoj podršci BiH u upravljanju migracijama

Diplomatski dijalog o međunarodnoj podršci BiH u upravljanju ilegalnim migracijama1

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler je istakao da je napravljen određeni napredak u upravljanju migracijama, ali da treba dodatno ojačati kapacitete, te ravnomjernije raspodjeliti teret migracija

U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, uz saradnju sa EU u BiH, Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova Austrije i organizacijom Hilfswerk, održan je diplomatski dijalog o mogućnosti međunarodne podrške za razvoj procedura u Bosni i Hercogovini da se nosi sa migracijama u BiH i Evropskoj uniji, saopćilo je Ministaratsvo sigurnosti BiH.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici ambasada, međunarodnih organizacija, institucija iz BiH, predstavljene su dosadašnje aktivnosti domaćih institucija u upravljanju migracijama.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je istakao da je upravljanje migracijama podignuto na znatno veći nivo, uspostavljena je znatno efikasnija koordinacija nadležnih institucija u odnosu na stanje od prije godinu dana. Istovremeno broj migranata u BiH je znatno smanjen. Dodao je da je u toku izgradnja prihvatnog centra Lipa koji će biti model za funkcionisanje privremenih prihvatnih centara za migrante, ne samo u BiH već u širem regionu.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler je istakao da je napravljen određeni napredak u upravljanju migracijama, ali da treba dodatno ojačati kapacitete, te ravnomjernije raspodjeliti teret migracija.

Dodao je da će EU nastaviti pružati podršku po pitanju migracija na području zapadnog Balkana i BiH, ali da želi da vidi i snažniji angažaman domaćih vlasti. U tom konteksu Vijeće ministara BiH treba da Ministarstvu sigurnosti BiH dodijeli sredstva i omogući povećanje kapaciteta institucija koje se bave upravljanjem migracijama, što je jedan od zahtjeva EU, kazao je ambasador Sattler.

Generalni direktor Hilfswerk International, Stefan Fritz je istakao odlučnost ove organizacije da doprinese izgradnji kapaciteta nacionalnih sigurnosnih struktura, da ih podrži i osposobi da u potpunosti nastave obnašati predviđene uloge, te da uspješno upravljaju procesom neregularnih migracija u BiH i Evropskoj uniji.

– Vrlo smo zahvalni podršci koju smo dobili od Evropske unije i Republike Austrije kako bi to i ostvarili. Posebno sam zadovoljan što osoblje Hilfswerk International u BiH sarađuje sa sposobniim, dinamičnim, a prije svega zainteresovanim i motivisanim partnerima u sigurnosnim strukturama. Hilfswerk International se raduje budućoj saradnji sa vama, našim nacionalnim partnerima, kao i svim međunarodnim akterima koji su aktivni u području migracija. Naše čvrsto uvjerenje je da svi zajedno možemo odraditi nevjerovatan posao u duhu istinskog partnerstva – istakao je generalni direktor Hilfswerk International.