Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kajganić o akciji "Klaster"

Diplome kupovali na benzinskim pumpama. Postali doktori za pet dana

kajganic milanko
Foto FENA/Amer Kajmović

Došli su do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi kolokvijalno rečeno prodajom diploma, što u Tužilaštvu smatraju da je temelj za svaku drugu korupciju koju osobe koje kupe navedene diplome vrše i rade

Akcija “Klaster” u kojoj je uhapšeno 10 rektora univerziteta i saučesnika jedan je od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH, izjavio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

Kajganić je istakao da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inžinjera građevinarstva kupuju se na benzinskim pumpama.

– Što se tiče predmeta “Klaster“, odnosno predmeta koji se tiče hapšenja osoba koja su bila u sastavu organizovane grupe, koja je činila krivična djela vezana za zloupotrebe prilikom izdavanja diploma, smatramo da je to jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH – istakao je Kajganić.

Organizovana grupa

Kako je rekao, došli su do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi kolokvijalno rečeno prodajom diploma, što u Tužilaštvu smatraju da je temelj za svaku drugu korupciju koju osobe koje kupe navedene diplome vrše i rade.

– Došli smo i do dokaza, da je između ostalog, kupljena diploma diplomiranog inžinjera građevinarstva. Sada smo iz prethodnih dešavanja u Turskoj i Siriji mogli vidjeti do čega može doći i kakvih posljedica, ako se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu. Već smo dokazali navedene aktivnosti i pokušaćemo da kroz zastupanje optužnica, da se i fizička i pravna lica adekvatno kazne. Smatramo da će nas i Sud pratiti – kazao je Kajganić, dodajući da kroz ovu navedenu aktivnost su zadokumentovali nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Glavni tužilac BiH je rekao i da je ovo samo vrh ledenog brijega, te da su danas uputili Sudu BiH prijedog za određivanje pritvora za pet osoba, a za šest osoba su predložili mjere zabrane.

Diploma doktora za pet dana

– Među uhapšenim osobama nalaze se rektori, dekani, profesori i spoljni saradnici visoko školskih ustanova. Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza, utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana – naveo je glavni tužitelj BiH.

Navedene osobe se terete, dodaje, i za organizovani kriminal, što je predviđena kazna 10 i više godina.

– Dosadašnja istraga u ovom predmetu je pokazala da rektor, dekani i ostali su se uvezali sa osobama iz zemalja regiona i da koriste činjenice da falisifikovanim ispravama iz zemalja regiona provode radnje na izdavanju diploma. To nam otežava rad, ali ćemo kroz međunarodnu pomoć i saradnju sa zemljama regiona nastojati da prikupimo dokaze i podignemo kvalitetne optužnice koje se nadam će rezultirati i osuđujućim presudama – rekao je dodajući da se navedene osumnjičene osobe terete i za pranje novca, te da će u tom smijeru ići istraga u smislu identifikovanja i zapljeni imovine koja je stečena navedenim aktivnostima, prenosi N1.

Na pitanje novinara, da li je riječ samo o privatnim ili ima i falsifikovanja u državnim fakultetima, odgovorio je da su ovim predmetom obuhvaćeni pojedeni privatni univerziteti, kroz koje su dokazali, ali istraga nije ograničena samo na njih.

– Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da treba da se uozbiljimo i da insekcijski organi trebaju da budu rigorozniji i utvrde da bez obzira na kontrole smo došli do situacije da možemo na benzinskoj pumpi da kupimo diplomu inžinjer – zaključio je glavni tužilac BiH.