denis džidić

Direktor BIRN-a BiH dobitnik plakete “Nino Ćatić”

denis nagrada

Denis Džidić, direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH), dobitnik je plakete Udruženja “Biti novinar” iz Tuzle za kontinuirano izvještavanje i doprinos očuvanju istine o genocidu u Srebrenici

Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle je ove godine, dan prije obilježavanja 25. godišnjice genocida, po prvi put dodijelilo novinarske nagrade “Nino Ćatić” u Memorijalnom centru Srebrenica.

Dobitnica nagrade “Nino Ćatić” za TV prilog je Alema Kazazić, a za radijski prilog Ismet Bećar. U kategorijama “pisani tekst” i “fotografija“ nagrade je dobio Samir Karić, dok je u kategoriji “blog” nagradu osvojila Edina Latif.

Pored nagrada, uručene su i plakete, od kojih je jedna dodijeljena direktoru BIRN-a BiH Denisu Džidiću.

“Mislim da svaki novinar ima poseban odnos sa istinom, kao ciljem i izazovom. Prilikom izvještavanja o genocidu i ratnim zločinima taj odnos postaje složeniji i važniji. U tom smislu, činjenica da dobijem plaketu za dugogodišnje očuvanje istine o Srebrenici – i koja nosi ime kolege Nine Ćatića – daje mi osjećaj časti i istovremeno obaveze da mi u BIRN-u nastavimo izvještavanje o istini i Srebrenici”, rekao je Džidić prilikom dodjele nagrade.

Džidić je direktor BIRN-a BiH od oktobra 2019., a ranije je radio kao urednik i novinar u ovoj redakciji. Od 2008. godine izvještavao je o suđenjima za ratne zločine sa Suda BiH i Haškog tribunala. Autor je brojnih analiza i TV emisija o genocidu u Srebrenici.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informisao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio u program 10. jula 1995., a zadnji put je viđen 11. jula 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle dodijelilo je specijalne plakete članovima žirija Almasi Hadžić, Salihu Brkiću, Marku Divkoviću i Marinku Sekuliću.

Plaketa je dodijeljena i Memorijalnom centru Srebrenica, a dobili su je i Federalna televizija, Radio-televizija Tuzlanskog kantona, Federalna novinarska agencija, novinar Al Jazeere Balkans Adnan Rondić, fotograf Ahmet Bajrić Blicko, novinar RTV-a Srebrenica Adem Mehmedović, snimatelj Ahmedin Đozić, novinar portala Federalna.ba Enes Hodžić, učiteljica Ehlimana Lukačević-Grbo, te humanista Huso Muratović.

Zlatnu plaketu Udruženja “Biti novinar” je dobila majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić.

Dodjela nagrade “Nino Ćatić” organizuje se uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja “BH novinari”, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja “Žene Srebrenice”, Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Grada Tuzla.