New Delhi

Direktor DKPT-a Mirsad Vilić u Indiji na Generalnoj skupštini Interpola

mirsad vilic skupstina interpola indija

Ovogodišnja Skupština Interpola u New Delhiju okupila je 720 predstavnika iz 166 zemalja članica Interpola

Delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPTBiH), sa direktorom Mirsadom Vilićem na čelu, predstavlja BiH na 90. zasjedanju Generalne skupštine Interpola koja se održava u New Delhiju (Indija) od 18. do 21. oktobra.

Premijer Indije Naranda Modi je na otvaranju Skupštine saopštio da stvaranje sigurnijeg svijeta predstavlja zajedničku obavezu, te istakao da “ako sile dobra sarađuju, sile zla neće moći da funkcionišu”.

Ovogodišnja Skupština Interpola u New Delhiju okupila je 720 predstavnika iz 166 zemalja članica Interpola, čija glavna tema zasjedanja je bila kako ojačati Interpolovu globalnu platformu za unapređenje globalne i regionalne sigurnosti.

Na Skupštini je pokrenuta i izrada prvog Interpolovog izvještaja o globalnim trendovima kriminala, koji će sadržavati informacije prikupljene od 195 zemalja članica.

Također je izabran i novi podpredsjednik Interpola za Evropu te delegati za Afriku.

Delegacija BiH je u okviru Generalne skupštine održala više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima i direktorima policija zemalja regije sa ciljem unapređenja policijske saradnje i njenim modalitetima, naročito u pogledu sigurnosnih izazova.

Na marginama Skupštine, delegacija je održala niz sastanaka sa predstavnicima Turske, Kine i Belgije, Egipta…, gdje je istaknuta odlična saradnja sa policijama ovih zemalja.

Delegacija je također učestvovala i na radionici „Novi globalni principi u kriminalu i terorizmu : Saradnja policije za sigurniji svijet“, saopćeno je iz DKPT-a BiH.