Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sedam od trinaest"

Direktor Eelektroprivrede BiH tvrdi da bi ispunjenje zahtjeva rudara povećalo cijenu struje za 30 posto

andelija ftv

Napomenuo je da je to i tehnički neizvodivo jer je u dokumentima FERK-a, regulatora koji odobrava tarifu za domaćinstva, zabranjeno tzv. skokovito povećanje cijena električne energije, a to bi bila upravo ovakva situacija

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je da je od 13 tačaka, odnosno zahtjeva koje je Samostalni sindikat radnika rudnika u Federacije BiH uputio Vladi FBiH na razmatranje, sa aspekta Elektroprivrede BiH, sedam tačaka potpuno prihvatljivo uz nekih par tehničkih izmjena.

– Ono što je ostalo, a može da bude nejasno u čitavom sporazumu jeste kako obezbijediti dodatna potrebna sredstva za izmirivanje obaveza iz tog zahtjeva – dodao je Andelija na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Među ključnim zahtjevima sindikata su, prema njegovim riječima, da se sačini plan izmirenja obaveza, odnosno uvezivanja radnog staža za sve uposlenike u rudnicima, povećanje cijene uglja…

– Ostale su neke stvari koje je potrebno da večeras raspravimo sa sindikatom, a ono što je izvjesno i činjenica i što nažalost moram da kažem, jeste da ukolko bi se ispunili zahtjevi sindikata na način kako su definisani u ovom zahtjevu došlo bi do drastičnog povećanja cijene električne energije – kazao je Andelija.

Naveo je primjer kupca čiji sadašnji mjesečni račun za utrošenu električnu energiju iznosi 43,25 KM.

Ukoliko bi povećali cijenu uglja za 20 posto, kako je dodao, ovaj račun bi se povećao na 49,77 KM ili za nekih 16 posto.

– Ukoliko bi na to dodali trošak od nekih 400 miliona KM za izmirivanje poreza i doprinosa za uposlenike rudnika, njegov račun bi otišao na 59,81 KM što je 31 posto više nego što je u ovom trenutku – tvrdi Andelija dodajući da bi slična situacija bila i kada je riječ o drugim kategorijama kupaca.

Napomenuo je da je to i tehnički neizvodivo jer je u dokumentima FERK-a, regulatora koji odobrava tarifu za domaćinstva, zabranjeno tzv. skokovito povećanje cijena električne energije, a to bi bila upravo ovakva situacija.