Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor IDDEEA-e Edim Nesimi podnio ostavku

edim-nesimi

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi podnio je ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Nesimi je za BHT1 rekao je jedini razlog njegove ostavke zdravstvene prirode.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović objasnio je da je u ostavci Nesimi naveo da je podnosi zbog zdravstvenih razloga izazvanih stresom.

“Znam da je Nesimi već neko vrijeme na bolovanju zbog problema sa srcem, te da ide na medicinske pretrage”, rekao je Osmanović.

Prema navodima medija, pojavile su se spekulacije da je stvarni razlog za Nesimijevu ostavku problem sa pasošimam, jer ugovor o isporuci pasoških knjižica sa kompanijom “Milbauer” ističe 21. marta, a novi isporučilac nije izabran.

Osmanović tvrdi da proces izdavanja pasoša ne bi trebalo da bude ugrožen, te da, prema Zakonu o IDDEEA-i, u slučaju da je direktor spriječen da obavlja svoj posao njegove dužnosti preuzima zamjenik direktora.

“To je u ovom trenutku Radivoje Trbić. Druga mogućnost je da Savjet ministara BiH imenuje vršioca dužnosti direktora do izbora novog”, dodao je Osmanović.

Kancelarija za razmatranje žalbi prošle godine poništila je dva tendera za izbor novog isporučioca koje je raspisala IDDEEA.

S obzirom na to da procedura izbora ne bi mogla biti okončana do isteka postojećeg ugovora, kao jedino rješenje nameće se njegovo moguće produženje, ali pregovori sa “Milbauerom” još nisu počeli.

Nesimi je imenovan na dužnost direktora IDDEEA-e 27. oktobra 2015. godine.

Funkciju je preuzeo od Siniše Macana, protiv kojeg je pokrenuta istraga Tužilaštva BiH zbog sklapanja štetnog ugovora sa “Milbauerom” o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola.