Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrhovni sud fbih

Direktor Izet ide tri godine u zatvor, firmi i njemu oduzima se 290.000 maraka

KM-novac-marke

Čelikoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok je pravnom licu Dekor Banovići utvrđena novčana kazna u iznosu od 30.000 KM

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda Tuzla, čime je postala pravosnažna, donesenu za vlasnika i direktora firme „Dekor“ Banovići Izeta Čelikovića (61), kao i za pomenuto pravno lice, zbog produženog krivičnog djela porezna utaja.

Čelikoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok je pravnom licu Dekor Banovići utvrđena novčana kazna u iznosu od 30.000 KM. Također, pravosnažnom presudom se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 260.000 KM.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se Čeliković tereti da kao vlasnik i direktor firme Dekor Banovići, od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stećenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih lica-kupaca stanova, a naplaćeni iznos sredstava nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene. Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja, koja su poprimila karakter dohotka, a na koji nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u pomenutom iznosu od oko 260.000 KM, navodi se u saopćenju iz Vrhovnog suda FBiH.