Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo tendersko štimanje

Direktor Ljevnaić želi isključivo 3D irvasa u OC Jahorina, ukrase izdašno plaća

jahorina

Direktor Dejan Ljevnaić šestom izmjenom plana javnih nabavki preduzeća potvrdio je da je za „svjetlosnu dekoraciju lokacija na planini“ spreman da plati do 60.000 KM, ali u prvom kvartalu godine. Kako među vladajućom bratijom nije “in” da se planirano i poštuje, tako je nabavka pomjerena za posljednji kvartal. Tenderska dokumentacija vrvi od uslovno rečeno, zanimljivosti

Narod će kupovati sve potrebno, elita će se veseliti, skijati, odmarati. Ukratko, ovo je koncept Olimpijskog centra Jahorina, koji će samo novogodišnje ukrase, tačno tenderski određenoj firmi, platiti 59.155 KM bez uračunatog PDV-a, prenosi Žurnal.

Direktor Dejan Ljevnaić šestom izmjenom plana javnih nabavki preduzeća potvrdio je da je za „svjetlonu dekoraciju lokacija na planini“ spreman da plati do 60.000 KM, ali u prvom kvartalu godine. Kako među vladajućom bratijom nije IN da se planirano i poštuje, tako je nabavka pomjerena za posljednji kvartal.

Tenderska dokumentacija vrvi od zanimljivosti. Posao je namijenjen firmi koja ima minimalno tri ugovora za isporuku ovakve ili slične robe u vrijednost minimalno 59.000 KM.

Ljevnaić&Co nabavlja, između ostalog, precizno zamišljene figure:

– 3D irvas, dimenzije 2×1,5×0,5 metara, hladno i toplo bijele boje sa 500 lampica

– Viseće vještačko zelenilo, toplo bijele boje, dimenzije 20 centimetara sa minimalno 50 lampica

– Kugle u olimpijskim krugovima, dimenzije 90 centimetara, sa 150 lampica

– Border u pokretu, dimenzije 1,5×2 metra sa 500 lampica

– Skijaš u spustu , dimenzije 1,5×2 metra sa 350 lampica

– Dva komada skija kao ukrasi na stubovima rasvjete, dimenzije 1×2,5 metara

– Skijaš u skoku, zanimljivih dimenzija 1,2×2,47 metara sa 1.400 lampica

– Border u skoku, dimenzije 1,3x 2,5 metara sa 960 lampica

– Bord 1×2,5 metara sa 1.400 lampica

– 76 komada ledenica, dimenzije 4×1,5 metara sa 1.400 lampica

– Dvije jelke, dimenzije 1,9×1,3 metra

– Skije u stavu za kočenje, dimenzije 0,54×1 metar

– Zavjesa u toplo bijeloj boji sa 120 lampica po metri kvadratnom

Dozvoljeno odstupanje od navedenih vrijednosti je tek plus/minus pet odsto. Kako je figure precizno nacrtao, tako će i odabrati firmu čiju ponudu očekuje.

KLJUČ U RUKE OD 39 MILIONA MARAKA

Ljevnaić i okupljeni nobles na Jahorini odavno preskupo tenderski posluju. Kako je portal PratimoTendere objavio u julu ove godine, rukovodstvo OC Jahorina je 27. maja uputilo poziv za dostavljanje zahtjeva za učešće u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja. Razlog je bila rekonstrukcija žičare Poljice i premještanje šestosjeda na lokaciju Trnovo, po sistemu “ključ u ruke”. Projekat je, prema tenderskoj dokumentaciji, vrijedan nevjerovatih 39 miliona maraka.

U dijelu dokumentacije navedeno je da će ugovor imati pravno dejstvo samo u slučaju dobijanja kreditnog zaduženja. U suprotnom, navodi se, OC zadržava pravo raskida ugovora.

Nije bilo jasno zašto novo mondensko skijalište za preskupu nabavku koristi pregovaranje bez obavještenja javnosti, koja sve to i plaća. Nije bilo poznato ni na koliko adresa je ugovorni organ poslao poziv za dostavljanje zahtjeva za učešće.

Portal „Gerila“ pisao je kako je OC Jahorina zaključio ugovor sa konzorcijumom na čijem čelu je italijanska kompanija „Leitner“, a u čijem sastavu su i četiri domaće kompanije o gradnji nove sklopive šestosjedne žičare po sistemu „ključ u ruke“, na lokaciji Rajska dolina. Ugovor je vrijedan 16,9 miliona maraka bez PDV-a, a konzorcijum na čelu sa „Leitnerom“ je pobijedio na tenderu sa većom cijenom od drugog ponuđača, jer je imao bolju ponudu koja se tiče rokova izgradnje žičare. Druga ponuda je odbačena kao neprihvatljiva.

„Leitner“ je ponudio rok isporuke od devet dana, dok je drugi ponuđač ponudio rok isporuke od 15 dana. Rok koji piše u dokumentaciji je probijen, a zanimljivo je da se ponuđač koji je izgubio nije žalio, iako je ponudio manju cijenu radova, a samo šest dana duži rok isporuke. Dio konzorcijuma na čelu sa italijanskom kompanijom su još četiri domaće firme.

Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, međutim, žalile su se dvije banjalučke kompanije i to zbog nemogućnosti adekvatnog i pravovremenog preuzimanja tenderske dokumentacije sa Portala javnih nabavki. Iz Olimpijskog centra Jahorina kazali su da je kompletan postupak sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

I pored toga što su žalbe usvojene, OC nije poništio postupak već je, ne čekajući rješenje KRŽ, još u februaru potpisao ugovor sa odabranim konzorcijumom, a protiv kojeg su izjavljene žalbe. Izvori „Gerile“ tvrdili su da je jedan zaposlenik KRŽ “držao žalbe tri mjeseca u ladicama”, a sve pod pritiskom čelnih ljudi OC, kako bi se proces što više odužio.

Prema planu trošenja u 2021, OC Jahorina troši 275.480.651 KM. Rukovodstvo planira da nabavi sve i svašta – od rezervih dijelova za pelet peći u Ruskom domu, preko platnene raten ljuljaške, dekorativnog cvijeća, kancelarijskog namještaja, zdravih grickalica, ski karata, maski za lice… Niko nije reagovao na najavu izdvajanja enormnih suma za pojedine projekte, čiji početak, kao ni izgradnja ni završetak ničim nisu garantovani. Nakon ovakvog plana, jedino je bilo izvjesno da će oni koji su ga napravili dobro profitirati. Takođe je jasno – OC iz sredstava koje zaradi, nije u mogućnosti da vraća rate kredita. U toku je svojevrsna privatizacija planine, kreditori će račune ispostaviti građanima.