BiH

Zajednička komisija

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić dostavio novu diplomu, ne onu sa kojom je zaposlen

01/07/2020

Mehmedagić nabavio diplomu za novi mandat, ali teško da niko neće upitati za iskustvo stečeno nakon sticanja VSS diplome

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić dostavio je danas Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-om svoju fakultetsku diplomu.

– Pored diplome Više upravne škole koju je završio prije rata, Osmica je dostavio diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OSA-e – potvrđeno je za “Glas Srpske” iz Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH.

Zajednička komisija je 17. juna usvojila zaključak da direktor OSA-e ima rok od sedam dana da predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi. Zaključak je zaprimljen u OSA 22. juna i Mehmedagić je diplomu trebao dostaviti do 29. juna, ali je ona jutros stigla u komisiju.

Pomenutim zaključkom, Komisija traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da dostavi imena kandidata za generalnog direktora i glavnog inspektora kako bi u skladu sa zakonom, obavila raspravu, jer je aktuelnom rukovodstvu OSA-e još 19. novembra 2019. godine istekao mandat.

– Tražimo od Izvršnog komiteta Vijeća ministara da nam dostavi mišljenje o tome da li trenutni direktor OSA-e ispunjava uslove za tu dužnost, jer mu je diploma poništena – jedan je od zaključaka Komisije.

Podsjećamo, Univerzitet za poslovne studije Banjaluka (UPS) poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu direktora OSA-e nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

Komentari

Autor: Glas Srpske

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.