BiH

HNK

Direktor preduzeća Igman sinoć prebačen u mostarsku bolnicu

25/03/2020

Arapović je potvrdio da jučer preminuli nije bio hronični bolesnik, te da se njegovo stanje naglo pogoršalo tokom posljednjih dana života

Tokom posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) testirano je 36 uzoraka na korona virus, od kojih su dva bila pozitivna, javlja Anadolu Agency (AA).

U postupku je, prema riječima infektologa Jurice Arapovića, još pet uzoraka za koje će rezultati stići do kraja današnjeg dana.

Na području cijelog kantona oboljele su 24 osobe – 17 iz Konjica i šest iz Mostara. Prosječna dob je 47 godina. Najmlađi oboljeli ima 37 godina, a najstariji 70.

U izolacijskom bloku trenutno se liječi šest oboljelih, među kojim i starica iz Zapadno-hercegovačkog kantona.

Većina bolesnika imaju blaže simptome, a neki ih nemaju nikako.

Arapović je potvrdio da jučer preminuli nije bio hronični bolesnik, te da se njegovo stanje naglo pogoršalo tokom posljednjih dana života.

“Kod određene populacije razvija se teška ili srednje-teška klinička slika. Njima je nužno dati lijekove. Bolest je takva da u određenom postupku stanje pluća kod muškaraca i starijih osoba može otići u nepovrat. To se ne može preduhitriti”, objasnio je doktor Arapović.

Stanje bolesnika koji su u izolatoriju, prema njegovim riječima, je stabilno.

Dvoje je na respiratoru, prvooboljeli i starica koja je jučer zbrinuta. U izolatoriju je od sinoć i direktor kompanije Igman iz Konjica Džahid Muratbegović.

“On je sinoć prevezen na SKB. Stanje je srednje-stabilno. Klinička slika je teška bez indikacija za respirator”, dodao je.

Arapović je potvrdio i da u Mostaru od nedavno postoji novi klaster.

“Novozaraženi u Mostaru je kontakt sa osobom iz Republike Srpske, tako da je riječ o novom klasteru”, kazao je Arapović.

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a Rade Bošnjak pokušao je objasniti kako se i za koje potrebe potrošio suficit ovog Zavoda od 13 miliona KM, ostvaren prošle godine.

Kazao je da je ZZO dužan finansirati samo usluge te da se za pojave poput epidemije ne izdvaja novac.

“To je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo HNK-a”, rekao je Bošnjak.

Potvrđeno je i da bi Mostar uskoro mogao dobiti izolatorij, i to u prostoru nekadašnjeg hotela Ero, dok je motel Konjic od jutros već u funkciji izolatorija za ovu općinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.