Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elvir Salihović

Direktor RMU Banovići: Elzina Pirić tri godine na bolovanju, a u Parlamentu aktivna

Foto: D. B./Fokus.ba/Arhiv
Elzina Pirić

Odgovor Elektroprivrede za rudnike iz njihovog koncerna još se čeka, dok su iz RMU Banovići bili ekspeditivniji pa su federalnom ministru energije, rudarstva industrije Vedranu Lakiću dostavili odgovor, koji je potom proslijeđen Zastupničkom domu

Zastupnica PDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Elzina Pirić zatražila je na 2. redovnoj sjednici ovog doma da joj se dostave različiti podaci i izvještaji iz svih rudnika Federacije BiH, rudnika u koncernu JP Elektroprivreda BiH i RMU Banovići.

Pitanja su se odnosila na finansijske izvještaje, s posebnim osvrtom na obaveze prema dobavljačima i kumulativnom dugovanju, zatim na zapošljavanje u posljednje dvije godine, eventualne odluke nadzornih odbora o stečaju, te tendere za korištenje privatnih mašina u milionskim iznosima.

Odgovor Elektroprivrede za rudnike iz njihovog koncerna još se čeka, dok su iz RMU Banovići bili ekspeditivniji pa su federalnom ministru energije, rudarstva industrije Vedranu Lakiću dostavili odgovor, koji je potom proslijeđen Zastupničkom domu.

Optužnica zbog ucjene člana PDA

Međutim, direktor RMU Banovići Elvir Salihović, koji od ranije ima neraščišćenih računa sa strankom PDA, čija je predsjednica upravo zastupnica Pirić, iskoristio je priliku da iznese još neke podatke koji nisu traženi od njega.

Naime, obraćajući se ministru Lakiću, Salihović je napisao da je “zastupnica Elzina Pirić ujedno i uposlenica RMU Banovići i da je u periodu od 22. 05. 2020. godine, shodno ljekarskim nalazima – dijagnozama privremeno spriječena za rad u kompaniji, a u istom periodu obavlja niz političkih i drugih aktivnosti, uključujući rad u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH”.

Elvir Salihović

– Pitamo se kako zastupnica može obavljati ove aktivnosti a pri tome, prema ljekarskim nalazima I ocjenama, biti nesposobna za rad – naveo je direktor RMU Banovići.

Inače, protiv Salihovića i još jedne odgovorne osobe iz RMU Banovići, Općinski sud Banovići potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Oni su, navodno, od jednog uposlenika tražili da napusti stranku PDA kako bi ostao na svom radnom mjestu.

– Tako su, znajući da je jedan zaposlenik (tehnički rukovodilac organizacione jedinice u rudniku), član Sindikalne organizacije RMU Banovići i član političke partije PDA i da ne želi da promijeni članstvo u sindikatu i političkoj partiji, rukovodeći se isključivo sindikalnom i stranačkom pripadnošću, a ne interesima službe, donijeli odluku o otkazu ugovora o radu na to radno mjesto, uz ponudu novog ugovora za radno mjesto za koje je predviđen manji koeficijent za obračun plaće, a koje je ovaj zaposlenik morao prihvatiti jer bi u suprotnom dobio otkaz ugovora o radu – navodi se u optužnici.

Salihović je u medijima negirao ove navode, rekavši da se promjena radnog mjesta nije temeljila na stranačkoj ili sindikalnoj pripadnosti, nego da se radilo isključivo o procjenama stručnosti i spremnosti za obavljanje određenih poslovnih zadataka.

Sumnjivi angažman srbijanske firme

Fokus je početkom ove godine pisao o sumnjivim radnjama uprave RMU Banovići, tačnije o angažmanu firme iz Srbije za potrebe eksploatacije uglja s površinskog kopa „Grivice“ u blizini Banovića.

Za mobilno drobilično postrojenje iz Srbije nadležne službe rudnika su retroaktivno izdale upotrebnu dozvolu i prateću dokumentaciju, a radnici koji rade na ovom postrojenju nisu ni prošli obuku za rad na ovoj mašini.

Iako je Salihović tvrdio da je urađeno sve po zakonu i da je raspisan javni poziv, Fokus je utvrdio da na Portalu javnih nabavki u 2022. godini nije pokrenut postupak. A znamo da svaka nabavka izvršena mimo Zakona o javnih nabavkama i mimo sistema javnih nabavki predstavlja grubu zloupotrebu.