Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor RTRS-a: Sve liči na početak kraja sistema javnog emitovanja

milinovic_drasko
Milinović FOTO pressrs.ba

Direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draško Milinović rekao je danas da svi pokazatelji ukazuju da bi u narednih mjesec do dva moglo da dođe do kraja sistema javnog emitovanja u BiH.

Milinović je, nakon odgađanja ročišta o međusobnim potraživanjima javnih emitera u BiH, rekao da je problem u Federaciji BiH /FBiH/, gdje čak 540.000 domaćinstava ne plaća RTV taksu.

Prema njegovim riječima, da je problem u FBiH pokazuje i veći stepen naplate RTV takse u Republici Srpskoj.

“Od ukupno naplaćene RTV taksa u BiH, 56 odsto je naplaćeno u Republici Srpskoj, a 44 odsto u FBiH. Ukoliko se ovako nastavi, sve mi liči na kraj sistema javnog emitovanja u BiH. Svi pokazatelji idu upravo ka tome i bojim se da će se to desiti u narednih mjesec do dva”, naveo je Milinović.

Ukoliko je cilj da se sve uruši, kaže Milinović, RTRS će i dalje “stajati na svojim nogama” i tada apsolutno više nije njegova odgovornost šta će biti sa BHRT-om.

Milinović je naveo da RTRS dobro stoji u vrzinom kolu uzajamnih tužbi i kontratužbi javnih emitera o pitanju novca od RTV takse i marketinga, jer je od 2007. do 2010. godine prebacivala određene novčane iznose drugim emiterima, prenosi portal RTRS-a.

“Riječ je o iznosu od više od tri miliona KM. Mi nismo imali taj povrat i ako pričamo o tome koliko ko provodi potpuno neprovodiv zakon, mogu da kažem da je RTRS od starta izvršavao svoju obavezu, a kada je vidio da od druga dva emitera nema povrata novca, tada je prestao”, rekao je Milinović.

Sljedeće ročište je za mjesec dana i rok da se pokuša napraviti dogovor između emitera.

Uz sumnju da će do dogovora i doći, Milinović ističe da bi on bio potreban iz nekoliko razloga – od potpunog haosa u parlamentu BiH, gdje se zakonodavac ne bavi ovim pitanjem, pa do činjenice da čak 540.000 domaćinstava u FBiH ne plaća RTV taksu, što je na godišnjem nivou skoro 50 miliona KM, od čega 25 odsto pripada RTRS-u.