Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Direktor škole mora imati menadžerske kompetencije”

skola

Udruženje direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola izdalo je Saopštenje povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, koje prenosimo u cijelosti:

“U vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo i javne rasprave povodom istoga, Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola izražava svoje stavove povodom predmetne tematike, osvrnuvši se na funkciju direktora koja zahtjeva veliku dozu odgovornosti, a u posljednje vrijeme je stigmatizirana s pokušajima minimaliziranja.

Naime, Udruženje podržava prijedlog Komisije za izradu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju imenovane od strane Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo da se ne ograničava mandat upravljanja na dva uzastopna mandata u jednoj školi, smatrajući da se kvalitet upravljanja može poboljšati samo donošenjem kvalitetnih standarda kompetencije za direktore.

Parametri donesenih standarda će pokazati kvalitet rada direktora i oni koji ne budu valjano i kvalitetno obavljali svoj posao mogu biti razriješeni dužnosti direktora i prije isteka mandatnog perioda na koji su izabrani.

Neracionalno i nelogično, a pri tome neustavno uz narušavanje osnovnog ljudskog prava na ravnopravnost, bi bilo ograničavati mandat direktora koji su kroz svoj rad pokazali vidljive i kvalitetne rezultate, kvalitetne osobe koje se nalaze na čelu škola ukoliko rade svoj posao čestito i pošteno ne bi trebalo odbacivati.

Također, Udruženje predlaže nadležnom Ministarstvu organiziranje obavezne edukacije ili programa za direktore koji će biti usmjerni ka jačanju kompetencija onih koji se odvaže baviti ovim odgovornim poslom.

Mišljenja smo da direktori škola trebaju biti sposobni ljudi, menadžeri koji su spremni da apliciraju na projekte, te kvalitetni pedagoški voditelji koji svakodnevno pokazuju otvorenost i saradnju kako prema nastavnom osoblju i ostalim uposlenicima, tako i prema roditeljima.

Odnos direktora škola i roditelja treba biti saradnički orijentiran, prijateljski i odgojno usmjeren prema učenicima, jer direktori škola su tu upravo zbog djece, njihovog kvalitetnijeg obrazovanja i odrastanja u kvalitetne i sposobne mlade ljude koji će sutra kao takvi biti nosioci ovog društva.

Direktor škole je osoba koja mora imati menadžerske kompetencije, posjedovati viziju i riješenost da se ona ostvari, optimističan stav u odnosu na postizanje ciljeva, marljivost u radu, sposobnost upravljanja timom, povjerenje u svoje uposlenike i njihove mogućnosti, iskrenost u stajalištima i ponašanju, efikasnost u operativnom djelovanju, ispravno prosuđivanje i donošenje odluka, postizanje ugleda ustanove u društvenoj sredini, prepoznatljiva radna i opća kultura i dr.

Podsjećamo sve one koji vrše kontinuiranu hajku na instituciju direktora škole da isključivo zalaganjem ljudi na čelu škola danas imamo savremeno opremljene škole u Kantonu Sarajevo, iako je poznato da su budžetske stavke na poziciji nabavke opreme nula maraka u svim školama već 20 godina.

Smatramo da se ne treba jedino pozicija direktora škole ograničavati mogućnošću ponovnog apliciranja dok sve ostale institucije, javne ustanove i javna preduzeća nemaju ograničenje mandata direktora, iako se radi o organizacijama sa mnogo većim budžetom nego što je budžet skole.

Udruženje zbog svega navedenog traži da se direktorima škola omogući da kvalitetno rade svoj posao i da ne budu diskriminirani u odnosu na rukovodioce drugih budžetskih institucija i da im se ne ograničava ljudsko pravo zagarantovano Ustavom da biraju i da budu birani”, stoji u saopštenju.