Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolektivni ugovor

Direktori sarajevskih osnovnih škola najavili tužbu protiv Vlade KS

opcinski-sud-sarajevo3334

Smatraju da će se potpisivanjem Kolektivnog ugovora nastaviti isplaćivati plaća direktorima na osnovu Kolektivnog ugovora, čiji su potpisnici Sindikat i Vlada, što je u suprotnosti sa relevantnim zakonima i samim Statutom Sindikata

Direktori sarajevskih osnovnih škola najavili su da će tužiti Vladu Kantona Sarajevo zbog, kako su naveli, protuzakonitog isplaćivanja plata direktorima.

U saopćenju Udruženja se navodi da su u više navrata upozoravali na nužnost poštivanja Zakona te na to da se plaće direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo isplaćuju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS, a ne kako je to bio slučaj do sada da se plaća direktora reguliše Kolektivnim ugovorom.

Smatraju da će se potpisivanjem Kolektivnog ugovora nastaviti isplaćivati plaća direktorima na osnovu Kolektivnog ugovora, čiji su potpisnici Sindikat i Vlada, što je u suprotnosti sa relevantnim zakonima i samim Statutom Sindikata.

Iz Udruženja poručuju da ne traže veće plate, već da one budu isplaćivane u skladu sa zakonom te naglašavaju da direktori trebaju odgovarati resornom ministarstvu odnosno Vladi Kantona Sarajevo te provoditi njihove odluke, a ne odluke Sindikata.

Stoga su zatražili od Vlade KS da povuku Kolektivni ugovor prije nego on bude objavljen u Službenim novinama te da ga uskladi sa Zakonom, a u suprotnom će pokrenuti tužbu putem suda i svoja prava tražiti kod nadležnih organa.

– Ovdje se ne radi o visini naše plaće koja iznosi 1.500 KM, već ne želimo da budemo saučesnici u daljem urušavanju obrazovnog sistema – naveli su u saopćenju.