Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada USK

Direktori škola pozvani da od ponedjeljka organiziraju nastavu

SINDIKATI_VLADAPREGOVORI

Općinski sud u Bihaću danas je odredio privremenu mjeru o prekidu štrajka i za Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je nakon sjednice uputila dopise direktorima osnovnih škola, s pozivom da od ponedjeljka organiziraju normalno odvijanje nastavnog procesa.

– To smo uradili na osnovu sudskog rješenja, koje se mora poštovati. Također, zbog nepoštivanja ovog sudskog rješenja uputili smo inicijativu Kantonalnom tužilaštvu USK da se ispita i odgovornost predsjednice Sindikata – rekao je član Pregovaračkog tima i ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Iz Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja istaknuto je kako oni nisu nadležni za organizovanje obrazovnog i odgojnog procesa, te da samim tim ni ne mogu postupiti po tom sudskom rješenju.

– Štrajk sindikata obrazovanja USK je na potpuno zakonit način organizovan, pa prema tome Sud nema elemenata za zabranu takvog vida borbe za radnička prava. Moram napomenuti da ćemo i mi predati krivične prijave protiv svih relevantnih, koji su bili u obavezi da nam isplate nagomilana dugovanja – riječi su predsjednice Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehre Hadžić.

Općinski sud u Bihaću danas je odredio privremenu mjeru o prekidu štrajka i za Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona.