Nastavak glavne rasprave

Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković: Curenje informacija iz Tužilaštva BiH

diana kajmaković
Foto: BIRN BiH
Diana Kajmaković

Ured disciplinskog tužioca tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe

U nastavku disciplinskog postupka koji se vodi protiv Diane Kajmaković, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) govorili su da su od EUROPOL-a obavješteni o curenju podataka iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i o podacima koji su pronađeni nakon što je pretresen sef u kancelariji suspendovane zamjenice glavnog tužioca, piše Detektor.ba.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da je 2021. godine odlučio da formira tim tužilaca koji će raditi na predmetima Sky i Anom aplikacija nakon što su od EUROPOL-a obavješteni da je veliki broj kriptovanih podataka dostavljenih policijskim agencijama. Za koordinatora tima, u kojem je bilo pet tužilaca uz dva stručna saradnika, Kajganić je imenovao Dianu Kajkamović koja je bila rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal. Objasnio je da su predmeti tužiocima podijeljeni po regionalnom principu.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Alene Nadarević Kurspahić o obavezama koordinatora, Kajganić je objasnio da nije bilo uspostavljenih procedura, te da nisu znali na koji način da presigniraju predmete.

“Ona je raspoređivala predmete na osnovu uvida u regiju. Ako se odnosi na osumnjičena lica iz Sarajeva, rasporedit će ga onima koji rade tu regiju“, rekao je Kajganić, objasnivši da se radilo o izvještajima i analizama koje su dobijali iz pomenutih aplikacija. Dodao je da su tužioci u svojim istragama direktno komunicirali s policijskim agencijama.

Kajganić je naveo da su se kriptovani podaci dostavljali sigurnosnom vezom Siena preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a da su se otvarali pomoću pinova koje je dobijalo Tužilaštvo. Kako bi ubrzao protok informacija, kako je naveo, u Hag je poslao tužioce Dianu Kajmaković, Džermina Pašića i Dubravka Čamparu, s kojima su išle osobe iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske. Zadatak Tužilaštva je bio da vodi evidenciju pinova koje traže policijske agencije radi preglednosti jer se nisu mogli tražiti ponovo.

Na pitanje disciplinske tužiteljice da li su u Tužilaštvu kopirani CD-ovi na kojim su dostavljane kriptovane informacije, Kajganić je odgovorio da nije bila intencija da imaju kopije svih materijala, nego samo pregled onoga što se traži i dostavlja.

Kajganić je naveo da su u jednom momentu obavješteni iz EUROPOL-a da neće biti dostavljani pinovi “dok se ne riješi situacija s mogućim curenjem podataka“, kao i “da je moguće da je u to uključena Kajmaković“.

Nakon što mu je, kako je rekao, 27. maja 2022. godine dostavljen izvještaj MUP-a Kantona Sarajevo u kojem se ime Kajmaković pominje u komunikaciji osumnjičenih, nju je smijenio s pozicije koordinatora, te zatražio da mu preda CD-ove s podacima. O tome su, dodao je, sačinili zapisnik.

Naknadnim pretresom sefa Kajmaković, po naredbi Suda BiH, pronađena su dva CD-a koja nije predala, te određena dokumentacija koju su tužioci koji su radili na predmetima analizirali.

“Na osnovu informacija koje su pronađene, formirano je 14 novih predmeta“, rekao je Kajganić.

On je potvrdio tvrdnju Senke Nožica, pravne zastupnice Diane Kajkamović, da su predmeti formirani tek nekoliko mjeseci nakon što je pretresen njen sef, iako je rekao da se radi o značajnim informacijama, kao i da je Kajmaković od njega usmeno tražila da je prerasporedi nakon što je saznala da se njeno ime pominje u jednoj komunikaciji. Kajganić je naveo da se tajni podaci ne evidentiraju u CMS-u, ali da se informacije koje se dobiju “moraju pretočiti u naredbu“.

Ured disciplinskog tužioca tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Tužilac Džermin Pašić je rekao da je bio dio tima koji je radio na predmetima koji su vezani za aplikacije Sky i Anom, te da je bio zadužen za regiju Sarajevo. On je rekao da tim nije imao šefa, te da su tužioci definisali mjere koje će poduzimati istražitelji u radu na ovim predmetima.

“Tokom razmjene policijskih službenih informacija sa inspektorom Plakalovićem, Kajmaković je ušla u kancelariju i rekla mu: ‘Kada završiš, dođi kod mene u kancelariju’. On je poslušao i nakon toga se vratio. Rekao mi je da je verbalno napadnut jer razgovara sa mnom, te da sve informacije treba dostaviti njoj“, rekao je Pašić, pojasnivši da se radi o predmetima na kojima je on radio. Nakon toga, naveo je, od Kajmaković je tražio da o predmetima razgovara direktno s njim, a ne sa istražiteljem.

Na pitanje Lejle Čović, pravne zastupnice Kajmaković, da li je znao da je zadatak Kajmaković da raspoređuje nove informacije kada dođu, Pašić je odgovorio da zna da se to radilo, ali da nije postojala nikakva odluka. Na pitanje kome se predaju podaci nakon što se otvore, on je rekao da je bio iznenađen što Tužilaštvo posreduje.

Glavna rasprava se nastavlja 3. jula, kada će svjedočiti bivši tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić.