negativni komentari

Diskriminacija zaraženih virusom korona: “Većina nas će jednog dana biti COVID pozitivni”

korona

Ovaj nam je virus pružio odličnu priliku da se, za promjenu, prestanemo baviti tuđim, a počnemo baviti svojim životima za koji do sada i nismo imali previše vremena, zaključuje Romić

Od pojave zaraze koronavirusom u našoj zemlji svjedoci smo brojnih negativnih komentara na društvenim mrežama, kao i u svakodnevnom životu o onima koji su zaraženi. Stoga ne čudi kako su sve češća upozorenja da se ne viktimiziraju i ne diskriminiraju zaražene osobe, jer nitko se nije htio zaraziti – to se može dogoditi svakomu.

“Nemojte, molim vas, viktimizirati pozitivne pacijente. Svi ćemo jednog dana biti COVID pozitivni ili barem većina nas, pa čak i ove godine“, rekao je dr. sc. Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar.

Apelirao je na ovaj način direktor mostarskog Doma zdravlja vođen činjenicom da svi možemo oboljeti, a da za to nismo krivi. Javno prozivanje oboljelih ili izoliranih, kao i prozivanje njihovih porodica, može nanijeti samo veliku štetu, poručuje psiholog Marko Romić.

“Mi zapravo znamo da se nalazimo u jednoj vrlo posebnoj situaciji u kojoj nam treba pribranost, dobronamjernost, suosjećajnost, međusobna potpora, a ovo je nešto što je u svim svojim elementima potpuno suprotno tome“, kazao je Romić za BHRT.

U vremenu kada su mnogi skeptični prema brojnim mjerama nadležnih institucija, veliki je broj i onih koji zbog vlastite, ali i zaštite ljudi oko sebe, poštuju mjere izolacije. Jedan od njih je i novinar BH radija 1 koji je, zajedno sa suprugom, već 16 dana u izolaciji, odakle oboje redovno izvršavaju svoje poslovne obveze.

“Naravno da je nezgodno kada dođe policija onako pod maskama, pod zaštitnom opremom, kada dođu posjetiti nekoga i cijelo dvorište izađe na balkone. To je, nažalost, zadnjih dana postalo događaj kako se ništa drugo ne događa. Neugodno je, stvara određenu nelagodu u svima nama, pogotovo onima koji su kao nas dvoje odlučili da se izoliramo. Ne samo zato što je liječnik propisao da bi bilo pametno, nego zato da zaštitimo i svoje najmilije, svoje prijatelje“ objasnio je Igor Božović, reporter BH radija 1.

Pojedine su općine i kantoni u našoj zemlji predlagale objavu imena osoba kojima je propisana izolacija. Tako bi se svi oni koji znaju da su bili u kontaktu sa osobama za koje se sumnja na zarazu mogli javiti liječniku i prevenirati zarazu. No, odlukom Agencije za zaštitu osobnih podataka, zabranjuje se svako objavljivanje podataka osoba koje su pozitivne na COVID-19, kao i onih koji su u izolaciji, izuzev onih koji krše odredbe. S druge strane, svjetske javne osobe, svojevoljno objavljuju kako su pozitivne na COVID-19 ili kako su u izolaciji.

“Kod nas stvari ipak nešto drukčije funkcioniraju i nekako sam, osobno u našoj situaciji, sklon da tražimo neka rješenja koja će zaštiti i pojedinca koji je zaražen, a i cjelokupnu zajednicu. Naravno, to je u našem slučaju jako teško pomiriti“, istakao je Romić.

Ovaj nam je virus pružio odličnu priliku da se, za promjenu, prestanemo baviti tuđim, a počnemo baviti svojim životima za koji do sada i nismo imali previše vremena, zaključuje Romić.