Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đaci u BiH dobijaju morbidne SMS poruke od “ubijenog djeteta”

61273820-djeca-mobitel

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS do sada nije primilo prijave u vezi sa zastrašujućim, brutalnim i morbidnim SMS porukama koje, prema navodima livanjskog Psihološkog centra “Sensum”, šalje “ubijeno dijete”, rečeno je u MUP.

Iz MUP Srpske pozivaju građane da najbližoj policijskoj stanici prijave bilo kakva saznanja u vezi sa ovim SMS porukama u kojima, kako su iz “Sensuma” nedavno upozorili javnost, dijete govori da je mrtvo već nekoliko dana, uz detaljan opis kako i ko ga je ubio.

Naveli su i da je sadržaj poruka brutalan i sa morbidnim opisima, te da će primalac, ukoliko ne proslijedi SMS na brojeve najmanje 15 prijatelja, biti ubijen na isti način čim zaspi.

Banjalučki psiholog Zlatko Delić rekao je da je nagli tehnološki razvoj do neslućenih mogućnosti proširio mogućnosti komunikacije, što je ljudima sa patološkim strukturama ličnosti omogućilo da mračnu stranu ispolje kroz igricu “Plavi kit” ili morbidnu SMS-priču o umrlom djetetu.

– I prije interneta su postojale slične pojave, samo je medij bio drugačiji – objasnio je Delić, upozoravajući da su žrtve, nažalost, najčešće djeca.

On je poručio roditeljima da moraju kontrolisati sadržaje kojima su izložena njihova djeca, te sa njima mnogo više razgovarati.

– U protivnom, kod djece se mogu razviti neproduktivni obrasci ponašanja koji u odraslom dobu mogu negativno uticati na životnu, porodičnu i profesionalnu funkcionalnost – poručio je Delić.

Psihološki centar “Sensum” ranije je upozorio roditelje da kontrolišu poruke koje im djeca primaju i šalju, te da im objasne da ih niko neće ubiti, kao i da je cilj zastrašivanje.

Prije nekoliko mjeseci javnost BiH upozoravana je na pojavu video-igre “Plavi kit” u kojoj su djeca pozivana na samopovređivanje i samoubistvo.