Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

96 raspoloživih kreveta

Đački dom nije mogao primiti sve srednjoškolce, za smještaj sa tri obroka plaćaju 187 KM

250821_djacki_dom_zenica (1)

Uprkos smanjenju kapaciteta, zenički dom nije mijenjao cijenu koštanja svojih usluga pa će za smještaj đaka, sa tri obroka te odgojno-vaspitnim radom i zdravstvenom zaštitom, njihovi roditelji i naredne školske godine plaćati 187 KM

Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici popunio je smještajne kapacitete, odnosno svih 96 raspoloživih kreveta, a četvero srednjoškolaca nisu mogli primiti te će se biti na listi čekanja – kazao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Ermin Zukić.

Nova školska godina u Zeničko-dobojskom kantonu počinje 1. septembra, ali će Dom, najavljuje Zukić, svoja vrata školarcima-korisnicima usluga otvoriti već u utorak, 31. augusta.

– Zbog obaveze da dosljedno poštujemo epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa, prinuđeni smo da u naše sobe smještamo maksimalno dvoje đaka pa, nažalost, zbog toga ove godine nismo u mogućnosti da primimo sve zainteresirane đake. Njih će četvero biti prinuđeno da čeka mjesto, u slučaju da neko odustane – kaže Zukić, koji ističe kako su sretni što će biti u prilici da makar počnu školsku godinu na klasičan način.

Napominje da su dvije sobe morali rezervisati za samoizolaciju, u slučaju da neko od njihovih stanara, ipak, bude zaražen.

– Na smještaju imamo đake iz našeg, ZDK-a, zatim Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona. Kao i proteklih godina, najveći interes za smještaj u našoj ustanovi pokazali su učenici Medicinske škole u Zenici, kojih je oko 60 posto. To znači da je nekih 50-ak đaka iz te zeničke škole – kaže Zukić.

Uprkos smanjenju kapaciteta, zenički dom nije mijenjao cijenu koštanja svojih usluga pa će za smještaj đaka, sa tri obroka te odgojno-vaspitnim radom i zdravstvenom zaštitom, njihovi roditelji i naredne školske godine plaćati 187 KM. Za smještaj đaka sa poteškoćama u razvoju, za koje usluge plaćaju općinski ili gradski centri za socijalni rad, cijena također ostaje nepromijenjena i iznosi 350 KM.

Menadžment doma upotpunio je i obogatio kvalitet života za svoje korisnike i postavljanjem solarnih ploča, čime će za školarce osigurati dovoljne količine tople vode za održavanje lične higijene.

– Upravo su nam danas stigle solarne ploče, koje smo dobili u sklopu saradnje Caritasa Švicarske i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK. Vjerovatno neće biti postavljene baš do 31. augusta, kada počinjemo primati đake, ali hoće uskoro. To će nam biti veliki benefit, jer su stari i veliki bojleri bili veliki potrošači električne energije – kaže Zukić.

Napominje kako će, nakon instaliranja solarnih ploča, svakodnevno kupanje biti osigurano i za dječake, koji su do sada imali toplu vodu dva puta sedmično. Djevojčice su, podvlači, na svojim paviljonima i do sada svakodnevno imale toplu vodu.