Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija koronavirusa

Đajić: Danas ćemo dobiti još četiri nova respiratora

djajic (1)

Pripremili su, kaže, oko 200 kreveta za oboljele pacijente u objektima stare bolnice

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske (UKC RS) ima više od 50 respiratora u slučaju većeg broja oboljelih od koronavirusa – rekao je direktor te zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Dodao je da će danas dobiti četiri nova respiratora koja će biti montirana.

– Nadamo se da nećemo trebati nijedan respirator, ali narednih sedam do deset dana slijedi vjerovatno veći broj pacijenata od kojih će neki trebati i respirator – istakao je Đajić novinarima u Banjoj Luci.

Pripremili su, kaže, oko 200 kreveta za oboljele pacijente u objektima stare bolnice.

– Završavamo prvu hiruršku salu za pacijente oboljele od koronavirusa i bit će spremna prvenstveno za trudnice, koje su pozitivne na koronavirus, a kako bi obavili porođaj na lokaciji na kojoj nema drugih pacijenata – pojasnio je Đajić.

U pripremi su još dvije hirurške sale i intenzivna jedinica, u slučaju potrebe za operacijama i drugih pacijenata pozitivnih na koronavirus.

– Cilj nam je da zaštitimo pacijente i zdravstvene radnike od koronavirusa i da se zaraza ne desi u prostoru UKC RS – kazao je on.

U krugu banjalučke bolnice postavljeni su kontejneri, u kojima će se vršiti trijaža pacijenata zbog opasnosti od širenja koronavirusa među pacijentima i medicinskim radnicima.

Pozvao je građane da prijave one osobe za koje smatraju da krše naredbu o samoizolaciji.

KCUS ima 57 respiratora

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović izjavila je za BHT1 da je ta ustanova u potpunosti kapacitirana i spremna za borbu protiv korona virusa.

U toj zdravstvenoj ustanovi raspolažu sa 57 respiratora, kazala je generalna direktorica Izetbegović, te dodala da se i 11 anestezioloških aparata može koristiti u potrebi mehaničke ventilacije najtežih pacijenta.

Izetbegović je u izjavi za BHT1 najavila i kupovinu 6 do 20 respiratora.