Stigla pomoć

Djeca iz Kine od džeparca kupila zaštitne maske za djecu iz Sarajeva

turkovic maske (1)

Dodala je da su djeca iz hora napisala pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, koje je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping uručio ministrici Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas humanitarnu pomoć za borbu protiv pandemije Covid-19 koja je upućena iz Narodne Republike Kine.

Ministrica Turković kazala je da je riječ o pomoći u kojoj je 42.000 maski, čiji je donator Dječji hor kineskog grada Wuxi čiji su članovi dolazili u posjetu BiH prije pandemije.

– BiH im se vrlo svidjela i kad je došlo do pandemije, poželjeli su da pošalju pomoć djeci u Sarajevu, u školu u neposrednoj blizini Ambasade Kine u BiH – kazala je Turković.

Istakla je da je riječ o simboličnoj pomoći, koju su djeca skupila od svojih džeparaca.

– Iza donacije ne stoji ni država ni humanitana organizacija, već velika srca djece – poručila je Turković.

Dodala je da su djeca iz hora napisala pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, koje je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping uručio ministrici Turković.

Također je istakla da to nije prva pomoć koja je stigla iz Kine te dodala da su prve maske u BiH stigle upravo iz Kine.

Govoreći o humanitarnoj pomoći koja je stigla u BiH u vrijeme pandemije, Turković je kazala da je Ministarstvo samo posrednik koji primi pomoć, nakon čega se ta pomoć prosljeđuje Koordinacionom tijelu koje djeluje u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, koje vrše evaluaciju.

– Postoje nadležne institucije koje bi morale imati upisan svaki detalj pomoći, ali i način i adresu distribucije, osim ako nije direktna donacija jedne institucije drugoj – kazala je Turković.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping, koji je uručio humanitarnu pomoć, kazao je da je ta donacija vrlo posebna, jer nije riječ o donaciji Vlade Kine ili neke kompanije, već od djece koja su kupili 42.000 maske.

– Već su početkom marta dobili informaciju da koronavirus postoji i u BiH, što ih je zabrinulo te su početkom aprila kupili maske – kazao je ambasador te dodao da je zbog poteškoća u prevozu, pomoć tek danas stigla.

Naglasio je da je Kina do sada BiH donirala šest respiratora, više od 40.000 maski, veliki broj testova i zaštitnih odjela te najavio donaciju od 10.000 testova na koronavirus i druge donacije.

Ministrica je komentirala i nesporazum u vezi humanitarne pomoći iz Dubaija, ističući da je Ministarstvo primilo diplomatsku notu Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata iz Podgorice u kojoj je rečeno da je pomoć namijenjena BiH.

Međutim, naglasila je da je naredni dan stigla diplomatska nota u kojoj je rečeno da ta pomoć nije namijenjena BiH, već Crnoj Gori.

– Nakon nekoliko provjera, dobili smo notu izvinjenja zbog naslale situacije i konfuzije koju su prouzrokovali, gdje je navedeno da je pomoć namijenjena Crnoj Gori – kazala je Turković te istakla da je problem zašto ljudi iz BiH koji su bili informirani o svemu nisu o tome obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Turković je kazala da je prema njenim informacijama pomoć pristigla u Crnu Goru, ali da postoji nesuglasnost o vrijednosti pomoći.