Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djeca iz Osnovne škole Jala u Tuzli donirala igračke djeci u Salakovcu

pisma i igracke333

World Vision BiH je u Izbjegličkom centru Salakovac u Mostaru uspostavio Kutak za djecu koji uspješno funkcionira već tri tjedna.

Kutak je uspostavljen uz potporu UNICEF-a i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju – Sida/Veleposlanstva Švedske.

U centru se trenutno nalazi oko 200 migranata, od kojih je 56 djece mlađe od 16 godina.

Kutak za djecu ima za cilj da pomogne djeci koja su preživjela traumu, pružajući im sigurnost i brigu koja im je prijeko potrebna. Kroz organizirane prilike za igru, druženje i učenje, ova će djeca imati priliku da izraze svoje nade i strahove.

Na taj način, oni mogu obnoviti svoju emocionalnu otpornost, što će im omogućiti da se bolje suoče sa svojim pozitivnim i negativnim iskustvima, ističu iz organizacije World Vision BiH.

Također, dječaci i djevojčice iz Osnovne škole Jala su tokom proteklih sedmica posjetili ured World Visiona u Tuzli gdje su sa osobljem razgovarali o potrebama djece u pokretu, nakon čega su za djecu izbjeglice donirali vlastite igračke i poslali poruke prijateljstva.

– Sretna sam jer dugo nisam imala nikakvu igračku, a sada imam – rekla je šestogodišnja Hosena iz Afganistana.

Devetogodišnja Darwin iz Iraka u pokretu je više od dvije godine tijekom kojeg je živjela u kampovima u Turskoj, Bugarskoj i Srbiji.

– Bila sam sretna kad sam dobila pismo od djece iz Tuzle. I ja sam njima nešto nacrtala – rekla je Darwin nakon podjele igračaka i pisama u Salakovcu.